NajPrzepis.pl Desery Babki Szarpana babka z miodowymi orzeszkami
Szarpana babka z miodowymi orzeszkami
Przepis Szarpana babka z miodowymi orzeszkami
NajKasia    ·   12.10.2021

Szarpana babka z miodowymi orzeszkami

Jeśli znasz miodowe ciasto orzechowe to koniecznie spróbuj upiec też tę babkę z miodowymi orzeszkami. Wystarczy że spojrzę na zdjęcie a już mi cieknie ślinka, a Tobie?

Składniki

Ciasto:

350 g
mąki
150 ml
mleka
1 szt.
jajko
10 g
świeżych drożdży
2 łyżki
cukru
2 łyżki
masła
szczypta
soli

Nadzienie:

100 g
mielonych orzechów włoskich
2 łyżki
cukru
2 łyżki
masła
1 łyżeczka
cynamonu

Orzeszki:

100 g
posiekanych orzechów włoskich
4 łyżki
miodu
2 łyżki
masła
2 łyżki
cukru pudru
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Mleko podgrzej, dodaj łyżeczkę cukru i drożdże. Poczekaj aż powstanie zaczyn.
  2. Jajko zmiksuj, dodaj sól, cukier, rozpuszczone masło i wymieszaj.  Dodaj zaczyn i stopniowo dodawaj mąkę i wyrób gładkie ciasto, które pozostaw do wyrośnięcia.
  3. Przygotuj formę na babkę. Na dnie formy ułóż orzeszki: masło, miód i cukier rozpuść na małym ogniu, dodaj posiekane orzechy i wymieszaj. Pozostaw aby przez chwilę się gotowało.
  4. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt o grubości około 0,5 cm. Ciasto posmaruj miękkim masłem, posyp orzeszkami, do których dodaj cukier i cynamon. Ciasto zroluj i pokrój na około 2 cm kawałki.
  5. Każdy kawałek jeszcze wyrób i ułóż wszystkie kawałki do formy na orzeszkach. Pozostaw do wyrośnięcia przez około 20 minut i włóż do wcześniej nagrzanego piekarnika.
  6. Piecz w temperaturze 200 stopni aż będzie złociste.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz