Szarpana babka z miodowymi orzeszkami

Przepis Szarpana babka z miodowymi orzeszkami

Dodał: NajKasia, 12.10.2021

Kategorie: Babki, Desery

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Przepis Szarpana babka z miodowymi orzeszkamiPrzepis Szarpana babka z miodowymi orzeszkami
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Jeśli znasz miodowe ciasto orzechowe to koniecznie spróbuj upiec też tę babkę z miodowymi orzeszkami. Wystarczy że spojrzę na zdjęcie a już mi cieknie ślinka, a Tobie?

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Przepis Szarpana babka z miodowymi orzeszkamiPrzepis Szarpana babka z miodowymi orzeszkami

Dodał: NajKasia, 12.10.2021

Kategorie: Babki, Desery

SKŁADNIKI

Ciasto:

350 gmąki
150 mlmleka
1 szt.jajko
10 gświeżych drożdży
2 łyżkicukru
2 łyżkimasła
szczyptasoli

Nadzienie:

100 gmielonych orzechów włoskich
2 łyżkicukru
2 łyżkimasła
1 łyżeczkacynamonu

Orzeszki:

100 gposiekanych orzechów włoskich
4 łyżkimiodu
2 łyżkimasła
2 łyżkicukru pudru

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Mleko podgrzej, dodaj łyżeczkę cukru i drożdże. Poczekaj aż powstanie zaczyn.
  2. Jajko zmiksuj, dodaj sól, cukier, rozpuszczone masło i wymieszaj.  Dodaj zaczyn i stopniowo dodawaj mąkę i wyrób gładkie ciasto, które pozostaw do wyrośnięcia.
  3. Przygotuj formę na babkę. Na dnie formy ułóż orzeszki: masło, miód i cukier rozpuść na małym ogniu, dodaj posiekane orzechy i wymieszaj. Pozostaw aby przez chwilę się gotowało.
  4. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt o grubości około 0,5 cm. Ciasto posmaruj miękkim masłem, posyp orzeszkami, do których dodaj cukier i cynamon. Ciasto zroluj i pokrój na około 2 cm kawałki.
  5. Każdy kawałek jeszcze wyrób i ułóż wszystkie kawałki do formy na orzeszkach. Pozostaw do wyrośnięcia przez około 20 minut i włóż do wcześniej nagrzanego piekarnika.
  6. Piecz w temperaturze 200 stopni aż będzie złociste.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj