NajPrzepis.pl Syrop z bzu - podstawowy przepis
Syrop z bzu - podstawowy przepis
Syrop z bzu - podstawowy przepis
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Ten przepis mam już od wielu lat, nie pamiętam nawet kto mi go dał przy jakiej okazji. Najważniejsze jednak, że jest niewiarygodnie dobry i doskonale nadaje się do letnich lemoniad. Z tego przepisu syrop na pewno Ci się uda. Nie zapomnij, żeby kwiaty zbierać do torby z materiału. Jeśli byś użyła torby foliowej to kwiaty mogą się zaparzyć i syrop nie będzie tak dobry.

NajKasia    ·   30.5.2021

Syrop z bzu - podstawowy przepis

Ten przepis mam już od wielu lat, nie pamiętam nawet kto mi go dał przy jakiej okazji. Najważniejsze jednak, że jest niewiarygodnie dobry i doskonale nadaje się do letnich lemoniad. Z tego przepisu syrop na pewno Ci się uda. Nie zapomnij, żeby kwiaty zbierać do torby z materiału. Jeśli byś użyła torby foliowej to kwiaty mogą się zaparzyć i syrop nie będzie tak dobry.

Składniki

Na 2 litry syropu:

około 20 szt.
kwiatów bzu
1 litr
wody
1kg
cukru
15 g
kwasku cytrynowego
1 szt.
cytryna (ideálnie bio)
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Zagotuj wodę, potem odstaw ją i poczekaj aż z powrotem ostygnie. W tym czasie oczyść kwiaty bzu. Namocz je w zlewie albo w wannie i delikatnie umyj lub opłucz pod bardzo delikatnym strumieniem bieżącej wody. Stracisz w ten sposób co prawda część pyłków, ale pozbędziesz się dzięki temu owadów.
  2. Umyte kwiaty namocz w ostygniętej wodzie i dodaj pokrojoną w plasterki cytrynę,. Jeśli jest to bio cytryna to nie musisz jej obierać, jeśli nie to najpierw ją obierz (na przykład obieraczką do ziemniaków). To wszystko pozostaw na 24 godziny.
  3. Po tym czasie ostygniętą wodę przelej przez sitko albo przez klasyczną pieluchę tetrową. Porządnie wyciśnij i wlej wywar do garnka najszybciej jak to możliwe. Ciecz zagrzej do temperatury około 40°C i rozpuść w niej cukier oraz kwasek cytrynowy. Jeśli na powierzchni będzie powstawała piana, staraj się zebrać jak najwięcej z niej.
  4. Gdy cały cukier się rozpuści przelej sok do przygotowanych i dobrze zagrzanych butelek i zawekuj.

Źródło: Vaření a pečení s radostí

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz