Sypany piernik jabłkowy

Przepis Sypany piernik jabłkowy

Dodał: NajKasia, 28.6.2021

Kategorie: Piernik, Najlepsze desery, Desery, Jabłecznik, Kołacze

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Wilgotna i szybka klasyka, która nigdy się nie znudzi. Uwielbiam ten zapach piernika podczas pieczenia. I uwielbiam też soczyste ciasta, które przygotowywały już nasze babcie. To ciasto jest właśnie jednym z nich. Dodaję do niego też garść mielonych orzechów, jeśli dotychczas ich nie dodawałaś to koniecznie spróbuj. Sezon na jabłka wkrótce się rozpocznie więc wykorzystaj to wszystko co będziesz miała w ogrodzie.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 28.6.2021

Kategorie: Piernik, Najlepsze desery, Desery, Jabłecznik, Kołacze

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

1 kubekmąki z drobnego przemiału
1 kubekmąki ze średniego przemiału
3 szt.jabłek
2 łyżkikakao
1 kubekmleka
1 szt.jajko
1/2 kubkaoleju
1 kubekcukru
1 małe op.proszku do pieczenia
przyprawa do piernika
1 op.cukru waniliowego
garstkamielonych orzechów
czekolada do polania
mielone orzechy do posypania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodaj kakao, cukier waniliowy i garść orzechów.
  2. Do sypkiej mieszanki dolej mleko, dodaj jajko i jabłka starte na tarce na małych oczkach. Wymieszaj do osiągnięcia gładkiej konsystencji.
  3. Ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 25 minut.
  4. Po upieczeniu polej rozpuszczoną czekoladą i posyp mielonymi orzechami.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj