NajPrzepis.pl Desery Kołacze Jabłecznik Sypany jabłecznik z cynamonem
Sypany jabłecznik z cynamonem
Przepis Sypany jabłecznik z cynamonem
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   9.7.2022

Sypany jabłecznik z cynamonem

Prościej już chyba się nie da. Nie potrzebujesz ani wagi ani specjalnej miarki, wystarczy Ci tylko klasyczny kubek o pojemności 300 ml. Ja dodaję również cynamon ale jeśli go nie lubisz to spokojnie możesz pominąć albo dodać swoje ulubione przyprawy, na przykład mielone goździki, anyż albo na przykład skórkę pomarańczową lub cytrynową.

25 min.
Przygotowanie
40 min.
Gotowanie
Składniki
1 kubek
kaszki dla dzieci
1 kubek
mąki
1 kubek
cukru pudru
1 op.
proszku do pieczenia
1 kg
startych na tarce jabłek
do smaku
cynamon
100 g
masło
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Przygotuj blaszkę o wymiarach 20 x 30 cm, dno porządnie posmaruj masłem i posyp mąką. Używaj kubka o pojemności 300 ml.
  2. W misce wymieszaj wszystkie sypkie składniki. W drugiej misce porządnie wymieszaj starte jabłka z cynamonem.
  3. Na dno wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blaszki nasyp sypką mieszankę (syp tyle aby nie było widać dna blaszki).
  4. Na suchą mieszankę nałóż jabłka, które wygładź ręką.
  5. Znów nałóż sypką mieszankę i znowu jabłka. Zakończ sypką warstwą a na wierzch zetrzyj na tarce masło (użyj tarki z dużymi oczkami).
  6. Tak nasypane ciasto włóż do wcześniej rozgrzanego piekarnika, aby się upiekło.
  7. Piecz w temperaturze 200 stopni przez około 40 minut.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz