Sypane knedliki ze starszych kajzerek

Przepis Sypane knedliki ze starszych kajzerek

Dodał: NajKasia, 31.7.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Przepis Sypane knedliki ze starszych kajzerekPrzepis Sypane knedliki ze starszych kajzerek
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Śmiem powiedzieć, że te knedliki są o wiele lepsze niż klasyczne gotowane. Jeśli masz w domu kajzerki, których już nie zjesz to polecam wypróbować ten przepis.

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Przepis Sypane knedliki ze starszych kajzerekPrzepis Sypane knedliki ze starszych kajzerek

Dodał: NajKasia, 31.7.2021

Kategorie:

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

2 szt.jajek
200 gmąk
250 mlmleka
2 szt.starszych kajzerek
sól, pieprz
smalec wieprzowy do wysmarowania kubków
mąka do posypania
masło do posmarowania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Do miski przesiej mąkę, dodaj sól i pieprz. Jajka rozdziel. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę i odstaw na bok. W mleku rozmieszaj żółtka i powoli dodaj do mąki. Utrzyj ciasto w którym namocz pokrojone w kostkę kajzerki. Na końcu już tylko wymieszaj z pianą z białek.
  2. Przygotuj kubki (300 ml), porządnie wysmaruj je smalcem i wysyp mąką.
  3. Nałóż do nich przygotowane ciasto na knedliki (tylko do 2/3 objętości) i kubki wstaw do wrzącej kąpieli wodnej.
  4. Gotuj na parze przez około 30 minut. Knedliki pięknie wyskoczą i na kubkach utworzy się czapeczka. Po ugotowaniu wyjmij je z kąpieli wodnej i pozostaw aby jeszcze trochę ostygły. Następnie je wyjmij i podawaj.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj