NajPrzepis.pl Sypane knedliki ze starszych kajzerek
Sypane knedliki ze starszych kajzerek
Przepis Sypane knedliki ze starszych kajzerek

Śmiem powiedzieć, że te knedliki są o wiele lepsze niż klasyczne gotowane. Jeśli masz w domu kajzerki, których już nie zjesz to polecam wypróbować ten przepis.

NajKasia    ·   31.7.2021

Sypane knedliki ze starszych kajzerek

Śmiem powiedzieć, że te knedliki są o wiele lepsze niż klasyczne gotowane. Jeśli masz w domu kajzerki, których już nie zjesz to polecam wypróbować ten przepis.

25 min.
Przygotowanie
30 min.
Gotowanie
Składniki
2 szt.
jajek
200 g
mąk
250 ml
mleka
2 szt.
starszych kajzerek
sól, pieprz
smalec wieprzowy do wysmarowania kubków
mąka do posypania
masło do posmarowania
Sposób przepisu
Drukuj
25 min.
Przygotowanie
30 min.
Gotowanie
  1. Do miski przesiej mąkę, dodaj sól i pieprz. Jajka rozdziel. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę i odstaw na bok. W mleku rozmieszaj żółtka i powoli dodaj do mąki. Utrzyj ciasto w którym namocz pokrojone w kostkę kajzerki. Na końcu już tylko wymieszaj z pianą z białek.
  2. Przygotuj kubki (300 ml), porządnie wysmaruj je smalcem i wysyp mąką.
  3. Nałóż do nich przygotowane ciasto na knedliki (tylko do 2/3 objętości) i kubki wstaw do wrzącej kąpieli wodnej.
  4. Gotuj na parze przez około 30 minut. Knedliki pięknie wyskoczą i na kubkach utworzy się czapeczka. Po ugotowaniu wyjmij je z kąpieli wodnej i pozostaw aby jeszcze trochę ostygły. Następnie je wyjmij i podawaj.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz