Sypane knedliki ze starszych kajzerek
SKŁADNIKI
2 szt.jajek
200 gmąk
250 mlmleka
2 szt.starszych kajzerek
sól, pieprz
smalec wieprzowy do wysmarowania kubków
mąka do posypania
masło do posmarowania
- Do miski przesiej mąkę, dodaj sól i pieprz. Jajka rozdziel. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę i odstaw na bok. W mleku rozmieszaj żółtka i powoli dodaj do mąki. Utrzyj ciasto w którym namocz pokrojone w kostkę kajzerki. Na końcu już tylko wymieszaj z pianą z białek.
- Przygotuj kubki (300 ml), porządnie wysmaruj je smalcem i wysyp mąką.
- Nałóż do nich przygotowane ciasto na knedliki (tylko do 2/3 objętości) i kubki wstaw do wrzącej kąpieli wodnej.
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Hrníčkové knedlíky ze starších rohlíků.
Chcete si prečítať tento recept v slovenčine? Prezrite si Hrnčekové knedle zo starších rožkov.
Möchtet ihr dieses Rezept auf Deutsch lesen? Schaut euch Tassenknödel mit älteren Brötchen an.
Magyarul is el szeretné olvasni a receptet? Látogasson el ide Bögrés knédli öreg kifliből.
KOMENTARZE DO PRZEPISU