NajPrzepis.pl Sypane knedliki ze starszych kajzerek
Sypane knedliki ze starszych kajzerek
Przepis Sypane knedliki ze starszych kajzerek
NajKasia    ·   31.7.2021

Sypane knedliki ze starszych kajzerek

Śmiem powiedzieć, że te knedliki są o wiele lepsze niż klasyczne gotowane. Jeśli masz w domu kajzerki, których już nie zjesz to polecam wypróbować ten przepis.

25 min.
Przygotowanie
30 min.
Gotowanie
Składniki
2 szt.
jajek
200 g
mąk
250 ml
mleka
2 szt.
starszych kajzerek
sól, pieprz
smalec wieprzowy do wysmarowania kubków
mąka do posypania
masło do posmarowania
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Do miski przesiej mąkę, dodaj sól i pieprz. Jajka rozdziel. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę i odstaw na bok. W mleku rozmieszaj żółtka i powoli dodaj do mąki. Utrzyj ciasto w którym namocz pokrojone w kostkę kajzerki. Na końcu już tylko wymieszaj z pianą z białek.
  2. Przygotuj kubki (300 ml), porządnie wysmaruj je smalcem i wysyp mąką.
  3. Nałóż do nich przygotowane ciasto na knedliki (tylko do 2/3 objętości) i kubki wstaw do wrzącej kąpieli wodnej.
  4. Gotuj na parze przez około 30 minut. Knedliki pięknie wyskoczą i na kubkach utworzy się czapeczka. Po ugotowaniu wyjmij je z kąpieli wodnej i pozostaw aby jeszcze trochę ostygły. Następnie je wyjmij i podawaj.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz