NajPrzepis.pl Desery Ciastka Sypane ciasto twarogowe ze śmietaną
Sypane ciasto twarogowe ze śmietaną
Przepis Sypane ciasto twarogowe ze śmietaną
NajKasia    ·   17.2.2021

Sypane ciasto twarogowe ze śmietaną

Bardzo popularne ciasto twarogowe, które się trze na tarce lub którego składniki wysypuje się na blaszkę. Ja do twarogowego nadzienia dodaję też kwaśną śmietanę. Nadzienie jest wtedy jeszcze łagodniejsze i wydaje mi się, że ciasto jest delikatniejsze i smaczniejsze. Ale dopóki nie spróbujesz, to nie będziesz wiedzieć :)

35 min.
Przygotowanie
30 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

200 g
margaryny
150 g
cukru pudru
300 g
mąki
1 małe op.
proszku do pieczenia
3 łyżki
kakao
1/2 łyżeczki
cynamonu

Nadzienie twarogowe:

500 g
twarogu
1 szt.
kwaśnej śmietany
1 op.
budyniu waniliowego w proszku
100 g
cukru pudru
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj i ręcznie zrób z nich kruszonkę. Połowę kruszonki wysyp na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  2. Twaróg wymieszaj z kwaśną śmietaną, budyniem waniliowym i cukrem. Wylej na kruszonkę, rozprowadź równomiernie i posyp drugą połową kruszonki.
  3. Piecz w temperaturze 170 °C mniej więcej przez pół godziny. Przy podawaniu posyp cukrem pudrem.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz