Sypane bagietki z prostego przepisu

Sypane bagietki z prostego przepisu

Dodał: NajKasia, 5.4.2022

Kategorie: Śniadanie, Pora dnia

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Doskonałe pieczywo, które u nas w domu jest bardzo popularne. Koniecznie spróbuj i Ty. Nie będziesz żałować.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 5.4.2022

Kategorie: Śniadanie, Pora dnia

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Na 2 duże bagietki:

3 łyżeczkisuszonych drożdży
3 kubki (250 ml)mąki
1 kubekwody
1 łyżeczkasoli
1 łyżkaoliwy z oliwek
1/2 łyżeczkicukru

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. W odrobinie ciepłej wody rozpuść cukier, dodaj suszone drożdże i poczekaj aby powstał zaczyn. Pozostałe składniki daj do miski, dodaj zaczyn i wyrób gładkie ciasto, które pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  2. Gdy ciasto jest wyrośnięte, podziel je na pół i uformuj bagietki, które wyłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw do wyrośnięcia na kolejne pół godziny.
  3. Gdy bagietki wyrastają na blaszce, rozgrzej piekarnik do temperatury 220 stopni. Bezpośrednio przed pieczeniem zrób ostrym nożem nacięcia i włóż do piekarnika. Jeśli chcesz, aby bagietki były ekstremalnie chrupiące, na dół piekarnika włóż starą blaszkę, do której wlej kubek ziemnej wody (wytworzy się w ten sposób para). Natychmiast zamknij piekarnik, aby para się nie wydostała.
  4. Piecz przez około pół godziny - obserwuj.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj