NajPrzepis.pl Pora dnia Śniadanie Sypane bagietki z prostego przepisu
Sypane bagietki z prostego przepisu
Sypane bagietki z prostego przepisu
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   5.4.2022

Sypane bagietki z prostego przepisu

Doskonałe pieczywo, które u nas w domu jest bardzo popularne. Koniecznie spróbuj i Ty. Nie będziesz żałować.

110 min.
Przygotowanie
30 min.
Gotowanie
Składniki

Na 2 duże bagietki:

3 łyżeczki
suszonych drożdży
3 kubki (250 ml)
mąki
1 kubek
wody
1 łyżeczka
soli
1 łyżka
oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki
cukru
Sposób przepisu
Drukuj
  1. W odrobinie ciepłej wody rozpuść cukier, dodaj suszone drożdże i poczekaj aby powstał zaczyn. Pozostałe składniki daj do miski, dodaj zaczyn i wyrób gładkie ciasto, które pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  2. Gdy ciasto jest wyrośnięte, podziel je na pół i uformuj bagietki, które wyłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw do wyrośnięcia na kolejne pół godziny.
  3. Gdy bagietki wyrastają na blaszce, rozgrzej piekarnik do temperatury 220 stopni. Bezpośrednio przed pieczeniem zrób ostrym nożem nacięcia i włóż do piekarnika. Jeśli chcesz, aby bagietki były ekstremalnie chrupiące, na dół piekarnika włóż starą blaszkę, do której wlej kubek ziemnej wody (wytworzy się w ten sposób para). Natychmiast zamknij piekarnik, aby para się nie wydostała.
  4. Piecz przez około pół godziny - obserwuj.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz