NajPrzepis.pl Desery Kołacze Świeże pomarańczowe ciasto z bitą śmietaną
Świeże pomarańczowe ciasto z bitą śmietaną
Przepis Świeże pomarańczowe ciasto z bitą śmietaną
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   30.8.2021

Świeże pomarańczowe ciasto z bitą śmietaną

Świeże pomarańczowe ciasto z bitą śmietaną. Zamiast soku pomarańczowego możesz użyć również lubianego słodkiego napoju - Fanty. Goście bardzo chwalili to ciasto.

Składniki

Ciasto:

4 szt.
jajek
8 łyżek
gorącej wody
200 g
cukru
200 g
mąki

1. warstwa:

1 l
fanta lub sok pomarańczowy
6 łyżek
cukru
3 op.
budyniu waniliowego

Wierzch:

750 ml
mleka
6 łyżek
mąki
2 łyżki
skrobi kukurydzianej
200 g
cukru
125 g
masła
2 op.
śmietany kremówki
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Żółtka zmiksuj z cukrem do osiągnięcia pianki i stopniowo łyżka po łyżce dodawaj gorącą wodę. W drugiej misce zmiksuj białka na sztywną pianę i delikatnie drewnianą łyżką wymieszaj ją z masą z żółtek. Na koniec wymieszaj z mąką. Przygotowane ciasto daj na blaszę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.
  2. Sok pomarańczowy lub fantę (800 ml) wlej do garnka, dodaj cukier i rozpuść go. W 200 ml soku pomarańczowego wymieszaj budynie i daj je do garnka. Gotuj aż zgęstnieje. Jeszcze gorący budyń wylej na upieczony blat ciasta i pozostaw do ostygnięcia.
  3. Oddziel 150 ml mleka, dodaj cukier i skrobię kukurydzianą. Dokładnie utrzyj aby nie było grudek.
  4. Pozostałe mleko daj do garnka i zagrzej. Dodaj mleko z cukrem, mąką i skrobią kukurydzianą i ugotuj gęsty budyń. Masło zmiksuj do osiągnięcia pianki i łyżkami dodaj do ostygniętego budyniu. Przygotowany krem nałóż na ostygniętą warstwę pomarańczową i ładne wygładź.
  5. Wierzch ozdób bitą śmietaną i odstaw do lodówki aby stężało. Smacznego!
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz