Świeże pomarańczowe ciasto z bitą śmietaną

Przepis Świeże pomarańczowe ciasto z bitą śmietaną

Dodał: NajKasia, 30.8.2021

Kategorie: Kołacze, Desery, Ciastka

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Świeże pomarańczowe ciasto z bitą śmietaną. Zamiast soku pomarańczowego możesz użyć również lubianego słodkiego napoju - Fanty. Goście bardzo chwalili to ciasto.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 30.8.2021

Kategorie: Kołacze, Desery, Ciastka

SKŁADNIKI

Ciasto:

4 szt.jajek
8 łyżekgorącej wody
200 gcukru
200 gmąki

1. warstwa:

1 lfanta lub sok pomarańczowy
6 łyżekcukru
3 op.budyniu waniliowego

Wierzch:

750 mlmleka
6 łyżekmąki
2 łyżkiskrobi kukurydzianej
200 gcukru
125 gmasła
2 op.śmietany kremówki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Żółtka zmiksuj z cukrem do osiągnięcia pianki i stopniowo łyżka po łyżce dodawaj gorącą wodę. W drugiej misce zmiksuj białka na sztywną pianę i delikatnie drewnianą łyżką wymieszaj ją z masą z żółtek. Na koniec wymieszaj z mąką. Przygotowane ciasto daj na blaszę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.
  2. Sok pomarańczowy lub fantę (800 ml) wlej do garnka, dodaj cukier i rozpuść go. W 200 ml soku pomarańczowego wymieszaj budynie i daj je do garnka. Gotuj aż zgęstnieje. Jeszcze gorący budyń wylej na upieczony blat ciasta i pozostaw do ostygnięcia.
  3. Oddziel 150 ml mleka, dodaj cukier i skrobię kukurydzianą. Dokładnie utrzyj aby nie było grudek.
  4. Pozostałe mleko daj do garnka i zagrzej. Dodaj mleko z cukrem, mąką i skrobią kukurydzianą i ugotuj gęsty budyń. Masło zmiksuj do osiągnięcia pianki i łyżkami dodaj do ostygniętego budyniu. Przygotowany krem nałóż na ostygniętą warstwę pomarańczową i ładne wygładź.
  5. Wierzch ozdób bitą śmietaną i odstaw do lodówki aby stężało. Smacznego!
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj