Święteczne ciasteczka - DZIEŃ i NOC z kremem czekoladowym

Przepis Święteczne ciasteczka - DZIEŃ i NOC z kremem czekoladowym
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Przepis Święteczne ciasteczka - DZIEŃ i NOC z kremem czekoladowym
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Chrupiące ciasteczka na bożonarodzeniowy stół. Jeśli znasz ciasto dzień i noc to z pewnością zapamiętasz nazwę tych świątecznych ciasteczek.

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Przepis Święteczne ciasteczka - DZIEŃ i NOC z kremem czekoladowym
Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Ciasto:

200 gmasła
350 gmąki tortowej
1 szt.białko
1 łyżkakwaśnej śmietany
120 gcukru pudru
3 łyżkiczekolady w proszku lub kakao

Nadzienie:

100 gmasła
50 gcukru pudru
200 gczekolady
1 łyżkarumu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Ze wszystkich składników oprócz czekolady w proszku wyrób gładkie ciasto i podziel je na połowę. Do jednej połowy dodaj czekoladę w proszku (klasyczny napój czekoladowy w proszku) i jeszcze raz wyrób.
  2. Ciasta rozwałkuj na grubość około 3-5 mm i wykrój za pomocą foremek różne kształty (cały czas pamiętaj, aby mieć taką samą liczbę takich samych kształtów z jasnego i z ciemnego ciasta).
  3. Wykrojone kształty ułóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 200 stopni 5-9 minut. W białych kształtach możesz rurką albo małym kieliszkiem zrobić dziurkę, aby przy zdobieniu ciasteczka ładniej wyglądały.
  4. Masło utrzyj z cukrem pudrem i rumem do osiągnięcia pianki, wlej małym strumieniem rozpuszczoną czekoladę i ubijaj aż krem będzie puszysty. Posmaruj kremem ciemne ciasteczko i przykryj je jasnym ciasteczkiem.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj