NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Boże Narodzenie Ciasteczka na Boże Narodzenie Ciasteczka kokosowe Świąteczne waniliowe talarki, które rozpływają się w ustach
Świąteczne waniliowe talarki, które rozpływają się w ustach
Przepis Świąteczne waniliowe talarki, które rozpływają się w ustach
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   29.11.2022

Świąteczne waniliowe talarki, które rozpływają się w ustach

Doskonałe waniliowe ciasteczka świąteczne, które na stole wyglądają genialnie. Są to małe talarki, które przygotujesz w kilka minut. Z ciastem pracuje się świetnie, wcale się nie sypie ani nie rwie a powstają z tego gustowne kuleczki, które po upieczeniu pachną w całym mieszkaniu.

25 min.
Przygotowanie
15 min.
Gotowanie
Składniki
150 g
masła
2 szt.
jajek
125 g
cukru pudru
szczypta
soli
1 op.
cukru waniliowego
500 g
mąki
2 łyżki
skrobi kukurydzianej
1/2 op.
proszku do pieczenia
do ozdoby
czekolada
do ozdoby
wiórki kokosowe
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Masło w pokojowej temperaturze zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym do osiągnięcia pianki, dodawaj jedno jajko po drugim i za każdym razem dokładnie miksuj.
  2. Potem dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, skrobią i szczyptą soli.
  3. Z masy bierz mniejsze kawałki, z których formuj kuleczki. Z kuleczek delikatni palcami zrób placuszek, który połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.
  5. Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia na kratce, wierzch zamocz w czekoladzie a następnie od razu w wiórkach kokosowych.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz