NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Boże Narodzenie Ciasteczka na Boże Narodzenie Świąteczne szyszki z maślanego ciasta. Świetny pomysł na świąteczne słodkości
Świąteczne szyszki z maślanego ciasta. Świetny pomysł na świąteczne słodkości
Przepis Świąteczne szyszki z maślanego ciasta. Świetny pomysł na świąteczne słodkości
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Fantastyczne świąteczne słodkości, któremu nie oprą się żadni goście. Szyszki na stole wyglądają super, możesz je udekorować gałązkami świerku i nie potrzebujesz już żadnych innych świątecznych ozdób. Posypane cukrem pudrem wyglądają jakby były ośnieżone.

NajKasia    ·   30.11.2022

Świąteczne szyszki z maślanego ciasta. Świetny pomysł na świąteczne słodkości

Fantastyczne świąteczne słodkości, któremu nie oprą się żadni goście. Szyszki na stole wyglądają super, możesz je udekorować gałązkami świerku i nie potrzebujesz już żadnych innych świątecznych ozdób. Posypane cukrem pudrem wyglądają jakby były ośnieżone.

25 min.
Przygotowanie
15 min.
Gotowanie
Składniki
100 g
masła
90 g
cukru pudru
50 ml
oleju
1 szt.
jajko
300 g
mąki
25 g
kakao
1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia
szczypta
soli
Sposób przepisu
Drukuj
25 min.
Przygotowanie
15 min.
Gotowanie
  1. Masło w pokojowej temperaturze zmiksuj mikserem razem z cukrem pudrem. Dodaj pozostałe składniki i uformuj kulkę, którą zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki najlepiej na godzinę.
  2. Po godzinie ciasto podziel na równe kawałki (mi wyszło 30 szt., po sklejeniu 15 szt.).
  3. Zrób kulkę, z której uformuj wałeczek. Z jednej strony wałeczek jest grubszy niż z drugiej. Nożem zrób ukośne nacięcia w prawo a następnie powtórz tę czynność ale w lewo. Zobacz na zdjęciu.
  4. Ostrożnie przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i jeszcze palcami uformuj z nich kształt szyszki.
  5. Piecz we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. Po upieczeniu pozostaw je na kratce do ostygnięcia.
  6. Po ostygnięciu posyp je cukrem pudrem. Możesz je skleić marmoladą.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz