Świąteczne szczęście - cytrynowe czterolistne koniczynki z kremem

Przepis Świąteczne szczęście - cytrynowe czterolistne koniczynki z kremem
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Jeśli powoli szykujesz się do pieczenia różnych ciasteczek na święta to nie możesz pominąć tego przepisu. Piękna nazwa i oczywiście doskonały smak. A do tego są bezglutenowe. Jeśli masz nietolerancję glutenu to na pewno będą Ci smakowały. Polewa z białka i cukru oraz odrobiny soku z cytryny a do tego krem z masła i skarmelizowanego mleka skondensowanego.

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Ciasto:

150 gmieszanki bezglutenowej
szczyptasoli
75 gcukru pudru
75 gmasła
2 szt.żółtek

Krem:

75 gmasła
1 łyżeczkacukru pudru
4 łyzkimleka skondensowanego
do smakurum

Polewa:

białko
cukier puder
trochę soku z cytryny

Poza tym:

mąka do posypania stolnicy
papier do pieczenia
kandyzowana skórka z pomarańczy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Ze składników na ciasto wyrób jednolitą masę, którą zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na co najmniej 2 godziny. Potem ciasto rozwałkuj na cienki płat i wykrawaj konicznki.
  2. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do wcześniej rozgrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 170 stopni przez około 7 minut.
  3. Masło zmiksuj z łyżką cukru i dodaj mleko skondensowane. Dodaj również rum do smaku i miksuj aż osiągniesz gładką masę.
  4. Upieczone ciasteczka sklej kremem a wierzch zamocz w polewie cytrynowej - białko zmiksuj z cukrem i kilkoma kroplami soku z cytryny na gładką masę.
  5. Ozdób według własnej fantazji i odłóż do zamkniętego pojemnika.

Mój blog: Sladkosti

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj