NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Boże Narodzenie Ciasteczka na Boże Narodzenie Świąteczne szczęście - cytrynowe czterolistne koniczynki z kremem
Świąteczne szczęście - cytrynowe czterolistne koniczynki z kremem
Przepis Świąteczne szczęście - cytrynowe czterolistne koniczynki z kremem
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Jeśli powoli szykujesz się do pieczenia różnych ciasteczek na święta to nie możesz pominąć tego przepisu. Piękna nazwa i oczywiście doskonały smak. A do tego są bezglutenowe. Jeśli masz nietolerancję glutenu to na pewno będą Ci smakowały. Polewa z białka i cukru oraz odrobiny soku z cytryny a do tego krem z masła i skarmelizowanego mleka skondensowanego.

NajKasia    ·   8.11.2021

Świąteczne szczęście - cytrynowe czterolistne koniczynki z kremem

Jeśli powoli szykujesz się do pieczenia różnych ciasteczek na święta to nie możesz pominąć tego przepisu. Piękna nazwa i oczywiście doskonały smak. A do tego są bezglutenowe. Jeśli masz nietolerancję glutenu to na pewno będą Ci smakowały. Polewa z białka i cukru oraz odrobiny soku z cytryny a do tego krem z masła i skarmelizowanego mleka skondensowanego.

40 min.
Przygotowanie
7 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

150 g
mieszanki bezglutenowej
szczypta
soli
75 g
cukru pudru
75 g
masła
2 szt.
żółtek

Krem:

75 g
masła
1 łyżeczka
cukru pudru
4 łyzki
mleka skondensowanego
do smaku
rum

Polewa:

białko
cukier puder
trochę soku z cytryny

Poza tym:

mąka do posypania stolnicy
papier do pieczenia
kandyzowana skórka z pomarańczy
Sposób przepisu
Drukuj
40 min.
Przygotowanie
7 min.
Gotowanie
  1. Ze składników na ciasto wyrób jednolitą masę, którą zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na co najmniej 2 godziny. Potem ciasto rozwałkuj na cienki płat i wykrawaj konicznki.
  2. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do wcześniej rozgrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 170 stopni przez około 7 minut.
  3. Masło zmiksuj z łyżką cukru i dodaj mleko skondensowane. Dodaj również rum do smaku i miksuj aż osiągniesz gładką masę.
  4. Upieczone ciasteczka sklej kremem a wierzch zamocz w polewie cytrynowej - białko zmiksuj z cukrem i kilkoma kroplami soku z cytryny na gładką masę.
  5. Ozdób według własnej fantazji i odłóż do zamkniętego pojemnika.

Mój blog: Sladkosti

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz