NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Boże Narodzenie Ciasteczka na Boże Narodzenie Ciasteczka orzechowe Świąteczne słodkości - niebo w gębie
Świąteczne słodkości - niebo w gębie
Przepis Świąteczne słodkości - niebo w gębie
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Do tradycyjnych przepisów w mojej rodzinie zaliczają się również te słodkości. Robimy je na każde Boże Narodzenie i ozdabiamy je lentilkami. Niektórzy wcale ich nie ozdabiają ale mi te lentilki tam po prostu pasują. Właśnie takie je pamiętam z dzieciństwa. To były tradycyjne słodkości w moim domu rodzinnym, bez pieczenia, bez nużących przygotowań, bez foremek do ciast a do tego bardzo smaczne.

NajKasia    ·   24.11.2021

Świąteczne słodkości - niebo w gębie

Do tradycyjnych przepisów w mojej rodzinie zaliczają się również te słodkości. Robimy je na każde Boże Narodzenie i ozdabiamy je lentilkami. Niektórzy wcale ich nie ozdabiają ale mi te lentilki tam po prostu pasują. Właśnie takie je pamiętam z dzieciństwa. To były tradycyjne słodkości w moim domu rodzinnym, bez pieczenia, bez nużących przygotowań, bez foremek do ciast a do tego bardzo smaczne.

Składniki

Czekolada:

150 g
czekolada
125 g
uwartdzonego 100% tłuszczu
1-2 łyżki
kakao

Nadzienie:

50 ml
mocnej kawy (espresso)
100 g
cukru kryształ
1 op.
cukru waniliowego
100 g
mielonych orzechów
50 g
utwardzonego 100% tłuszczu
rum do smaku

Ponadto będziemy potrzebować:

lentilki
papierowe papilotki
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Cukier zalej ugotowaną kawą i stale mieszając na małym ogniu chwilkę gotuj, dodaj orzechy i jeszcze chwilę gotuj (na małym ogniu i stale mieszając), do gorącego dodaj utwardzony tłuszcz i mieszaj dopóki tłuszcz nie połączy się z pozostałymi składnikami a na koniec dodaj trochę rumu i pozostaw do ostygnięcia.
  2. Na delikatnym ogniu rozpuść utwardzony tłuszcz, do ciepłego dodaj czekoladę i 1 łyżkę kakao (gdy wydaje Ci się, że czekolada jest zbyt jasna to dodaj jeszcze 1 łyżkę kakao). Mieszaj dopóki się nie połączy (nie gotuj!) Łyżeczką wlej do papierowych papilotek trochę czekolady, poczekaj chwilkę aż stężeje, każdą papilotkę weź do ręki i trochę nachyl aby czekolada dostała się również na ścianki.
  3. Na stężałą czekoladę daj nadzienie orzechowe i zalej czekoladą. Poczekaj aż stężeje.

 

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz