Świąteczne słodkości - niebo w gębie

Przepis Świąteczne słodkości - niebo w gębie
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Do tradycyjnych przepisów w mojej rodzinie zaliczają się również te słodkości. Robimy je na każde Boże Narodzenie i ozdabiamy je lentilkami. Niektórzy wcale ich nie ozdabiają ale mi te lentilki tam po prostu pasują. Właśnie takie je pamiętam z dzieciństwa. To były tradycyjne słodkości w moim domu rodzinnym, bez pieczenia, bez nużących przygotowań, bez foremek do ciast a do tego bardzo smaczne.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

SKŁADNIKI

Czekolada:

150 gczekolada
125 guwartdzonego 100% tłuszczu
1-2 łyżkikakao

Nadzienie:

50 mlmocnej kawy (espresso)
100 gcukru kryształ
1 op.cukru waniliowego
100 gmielonych orzechów
50 gutwardzonego 100% tłuszczu
rum do smaku

Ponadto będziemy potrzebować:

lentilki
papierowe papilotki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Cukier zalej ugotowaną kawą i stale mieszając na małym ogniu chwilkę gotuj, dodaj orzechy i jeszcze chwilę gotuj (na małym ogniu i stale mieszając), do gorącego dodaj utwardzony tłuszcz i mieszaj dopóki tłuszcz nie połączy się z pozostałymi składnikami a na koniec dodaj trochę rumu i pozostaw do ostygnięcia.
  2. Na delikatnym ogniu rozpuść utwardzony tłuszcz, do ciepłego dodaj czekoladę i 1 łyżkę kakao (gdy wydaje Ci się, że czekolada jest zbyt jasna to dodaj jeszcze 1 łyżkę kakao). Mieszaj dopóki się nie połączy (nie gotuj!) Łyżeczką wlej do papierowych papilotek trochę czekolady, poczekaj chwilkę aż stężeje, każdą papilotkę weź do ręki i trochę nachyl aby czekolada dostała się również na ścianki.
  3. Na stężałą czekoladę daj nadzienie orzechowe i zalej czekoladą. Poczekaj aż stężeje.

 

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj