Świąteczne piernikowe kulki obtaczane w wiórkach kokosowych

Przepis Świąteczne piernikowe kulki obtaczane w wiórkach kokosowych
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Piernik to już świąteczna tradycja, ale dzisiaj spróbowałam zrobić piernikowe kuleczki, do których dodałam domowe powidła śliwkowe i likier jajeczny. Obtoczyłam je w wiórkach kokosowych. Pod względem smaku były fantastyczne. Spróbuj.

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Ciasto:

2 szt.jajek
250 mlmleka
125 gmasła
250 gcukru
2 łyżkimiodu
2 łyżkikakao
1 łyżeczkakawy rozpuszczalnej
1 łyżeczkacynamonu
1 łyżeczkapowideł
300 gmąki
1 łyżeczkasody spożywczej
2 łyżeczkiprzyprawy do pierników

Ponadto:

200 mllikeru jajecznego
4 łyżkipowideł śliwkowych
100 gczekolady
100 mlśmietany kremówki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Do garnka daj masło, cukier i miód. Rozpuść i dodaj powidła. Do miski daj jajka, roztrzep je widelcem, dodaj mleko i wymieszaj. Dodaj rozpuszczone masło z cukrem i miodem. Na koniec wymieszaj ze wszystkimi sypkimi składnikami, które najpierw zmieszaj razem.
  2. Powstałe ciasto daj na blaszkę wysmarowaną masłem i posypaną mąką. Piecz we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut - obserwuj.
  3. Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia i pokrój na małe kawałki, które daj do większej miski. Dodaj powidła, likier jajeczny, ewentualnie rodzynki, suszoną żurawinę, kawałki czekolady, ... Ja dodałam też czekoladę, którą rozpuściłam w śmietanie kremówce.
  4. Porządnie rozgnieć w rękach. Wymieszaj na zwartą masę, z której formuj kuleczki. Na koniec obtocz je w wiórkach kokosowych.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj