NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Boże Narodzenie Ciasteczka na Boże Narodzenie Świąteczne kapelusze
Świąteczne kapelusze
Przepis Świąteczne kapelusze
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   24.11.2022

Świąteczne kapelusze

Bardzo piękne ciasteczka, do przygotowania których będziesz musiała uzbroić się w większą cierpliwość niż w przypadku zwykłych ciasteczek świątecznych.

Składniki

Ciasto:

12 szt.
jajek
12 łyżek
cukru
10 łyżek
wody
3 łyżki
kakao
1/2 op.
proszku do pieczenia
250 g
mąki

Krem:

500 ml
mleko
5 łyżek
mąki
1 op.
cukru waniliowego
150 g
cukru
125 g
masła
100 g
cukru pudru

Ponadto będziemy potrzebować:

100 g
czekolady
50 g
masła
2 łyżki
oleju
150 g
wiórków kokosowych
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Białka ubij z cukrem (4 łyżki) na pianę. Żółtka razem z cukrem (8 łyżek) ubij na pianę, dodaj wodę, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Na koniec tylko delikatnie wymieszaj z pianą z białek. 
  2. Ciasto nałóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.
  3. Mleko, mąkę, cukier i cukier waniliowy zagotuj na małym ogniu - ugotuj gęsty budyń, który odstaw i pozostaw do ostygnięcia. Masło ubij z cukrem pudrem na piankę i stopniowo łyżka po łyżce dodawaj ostygnięty budyń i ubij na gładki krem.
  4. Z ciasta za pomocą foremki wykrawaj kółeczka, które sklej kremem. Boki posmaruj kremem i obtocz je w wiórkach kokosowych. Wierzch polej czekoladą, do której dodaj masło i olej. Pozostaw aby stężała.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz