NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Boże Narodzenie Ciasteczka na Boże Narodzenie Ciasteczka orzechowe Świąteczne gwiazdki z orzechowym kopczykiem
Świąteczne gwiazdki z orzechowym kopczykiem
Przepis Świąteczne gwiazdki z orzechowym kopczykiem
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Gdy robiłam je ostatnio na próbę to naprawdę świetnie mi się udały. W zeszłym roku, gdy piekłam je na święta, kuleczki trochę nie trzymały kształtu ale mimo to uznałam że chcę się z Wami podzielić tym przepisem. Koniecznie spróbuj. Są doskonałe. Gwiazdki z kruchego ciasta, orzechowe kuleczki a to wszystko delikatnie polane polewa czekoladową i posypane cukrem pudrem. Na świątecznym stole zrobią furorę.

NajKasia    ·   21.11.2021

Świąteczne gwiazdki z orzechowym kopczykiem

Gdy robiłam je ostatnio na próbę to naprawdę świetnie mi się udały. W zeszłym roku, gdy piekłam je na święta, kuleczki trochę nie trzymały kształtu ale mimo to uznałam że chcę się z Wami podzielić tym przepisem. Koniecznie spróbuj. Są doskonałe. Gwiazdki z kruchego ciasta, orzechowe kuleczki a to wszystko delikatnie polane polewa czekoladową i posypane cukrem pudrem. Na świątecznym stole zrobią furorę.

Składniki

Ciasto:

250 g
mąki
1 łyżka
zimnej wody
150 g
margaryny lub masła
1 szt.
jajko

Nadzienie:

130 g
mielonych orzechów
60 g
cukru pudru
1 szt.
jajko

Do dokończenia:

polewa czekoladowa
cukier puder
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Najpierw przygotuj ciasto na gwiazdki. Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj pokrojony tłuszcz a na środek wbij jajko. Zacznij rękoma wyrabiać ciasto a jeśli będzie taka potrzeba do dodaj również łyżkę zimnej wody, aby wszystkie składniki się ładnie połączyły.
  2. Wyrobione ciasto odłóż do lodówki na 2 godziny.
  3. Potem rozwałkuj ciasto na cieńszy płat, z którego wykrawaj gwiazdeczki i przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Ze składników na nadzienie orzechowe wyrób masę, z której w rękach formuj kuleczki.
  5. Na każdą gwiazdkę połóż orzechową kuleczkę i tak przygotowane gwiazdki piecz we wcześniej rozgrzanym piekarniku. Piecz je w temperaturze  180 stopni aż będą złociste. Nie sprawdziłam dokładnie ile czasu to trwa ale od razu jak zaczną się robić złociste, wyjmij je z piekarnika.
  6. Ułóż je wszystkie ładnie koło siebie i tylko polej polewą czekoladową. Gdy czekolada stężeje delikatnie poprusz cukrem pudrem.

Źródło: mamincinyrecepty

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz