Świąteczne ciasteczka z likierem jajecznym

Przepis Świąteczne ciasteczka z likierem jajecznym
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

W tym roku postanowiłam, że upiekę nowe ciasteczka świąteczne z likierem jajecznym. Zainteresowało mnie przede wszystkim to nadzienie, które co prawda jest z półproduktów za to jest gotowe w 5 minut. Kształt ciasteczek oczywiście zależy od Ciebie i od tego jakie masz w domu foremki do ciastek.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

SKŁADNIKI

Ciasto:

400 gmąki
100 gcukru pudru
1 łyżeczkaproszku do pieczenia
2 op.cukru waniliowego
2 łyżkilikieru jajecznego
200 gmasła
2 szt.żółtek

Nadzienie:

1 op.Dr. Oetker Krem ajerkoniakowy
200 mlzimnego mleka
200 mlcukru pudru
125 gmasła

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. W klasyczny sposób przygotuj ciasto, którego nie musisz odkładać do lodówki jak pozostałe ciasta na świąteczne ciasteczka i możesz z nim od razu pracować dalej.
  2. Na stolnicy rozwałkuj je na płat o grubości około 3 mm i za pomocą foremek wykrawaj różne kształty, które ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut (czas pieczenia zależy oczywiście do Twojego piekarnika, czy piecze mocniej czy nie, więc obserwuj).
  3. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw do ostygnięcia i przygotuj nadzienie. Mleko, cukier masło i sypką mieszankę dr. Oetker utrzyj w misce zgodnie z instrukcją na opakowaniu (zwykle miesza się mleko, cukier puder i sypką mieszankę na sztywną masę a potem dodaje się masło i jeszcze krótko miksuje).
  4. Posmaruj ciasteczka kremem, przykryj drugim ciasteczkiem i możesz je jeszcze ozdobić cukrem pudrem.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj