Świąteczne ciasteczka - orzeszki z karmelowym kremem

Przepis Świąteczne ciasteczka - orzeszki z karmelowym kremem
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Tradycja to tradycja i u nas na świątecznym stole nie może zabraknąć orzeszków. Kakaowe ciasto ładnie wyjmuje się w foremki bez żadnego smarowania i posypywania foremek.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

SKŁADNIKI

Będziemy potrzebować:

320 gmasła
160 gcukru pudru
100 gzmielonych orzechów włoskich
420 gmąki tortowej
3 łyżkikakao
2 łyżkirumu

Nadzienie:

1 puszka mleka skondensowanego
250 gmasła

Ponadto będziemy potrzebować:

cukier puder do posypania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Masło utrzyj z cukrem pudrem do osiągnięcia pianki, dodaj orzeszki, mąkę wymieszaną z kakao a na końcu do ciasta dodaj rum. Jeśli orzeszki będą jedzone przez dzieci, rum zastąp olejkiem rumowym.
  2. Wyrobione ciasto odłóż do lodówki, najlepiej na całą noc a na drugi dzień napełnij ciastem foremki do pieczenia orzeszków. Foremek nie nacieraj tłuszczem ani nie posypuj mąką. Wciśnij palcem ciasto do foremki i piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni dokładnie 15 minut.
  3. Po 15 minuta wyjmij orzeszki i pozostaw je do wystygnięcia około 5 minut. Następnie wyjmij je z foremek na papier do pieczenia i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Łatwo się dają wyjąć i nie łamią się.
  4. Mleko skondensowane gotuj w garnku około 2,5 godziny (możesz również kupić w sklepie gotową masę krówkową, ale ja nie mogłam jej nigdzie w sklepie znaleźć więc je klasycznie ugotowałam). Masło utrzyj do osiągnięcia pianki, stopniowo dodawaj skarmelizowane mleko i nadziewaj orzeszki.
  5. Na koniec posyp orzeszki cukrem pudrem i już można je jeść.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj