Świąteczna chałka z migdałami i rodzynkami - przepis ze zdjęciami

Świąteczna chałka z migdałami i rodzynkami - przepis ze zdjęciami
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Świąteczna chałka z migdałami i rodzynkami - przepis ze zdjęciamiŚwiąteczna chałka z migdałami i rodzynkami - przepis ze zdjęciamiŚwiąteczna chałka z migdałami i rodzynkami - przepis ze zdjęciami
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

W Czechach na Boże Narodzenie bardzo popularna jest świąteczna drożdżowa chałka. Może też spróbujesz ją w tym roku zrobić na świąteczny stół? Ta jest pyszna i delikatna.

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Świąteczna chałka z migdałami i rodzynkami - przepis ze zdjęciamiŚwiąteczna chałka z migdałami i rodzynkami - przepis ze zdjęciamiŚwiąteczna chałka z migdałami i rodzynkami - przepis ze zdjęciami

SKŁADNIKI

1/2 kgmąki
125 gmasła
100 gcukru
42 gdrożdży
25 grodzynek
25 gpłatków migdałów
2 szt.żółtka
1 szt.jajko do posmarowania
250 mlmleka
1/2 łyżeczkisoli
skórka z 1 cytryny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Zrób zaczyn (drożdże + mleko + trochę cukru).
  2. Wyrób ciasto, które pozostaw do wyrośnięcia na około 1,5 godz. Wyrośnięte ciasto połóż na posypanej mąką stolnicy i podziel na 9 takich samych kawałków.
  3. Zrób "wałeczki" i upleć chałkę, najpierw z 4, potem z 3 i z 2, które ułóż na sobie. Na dole daj z 4, na nich ułóż z 3 a na wierzch daj upleciony z 2, który zawiń.
  4. Pozostaw na papierze do pieczenia aby jeszcze wyrastała przez około 10 minut, posmaruj jajkiem i zamocuj wykałaczkami.
  5. Piecz przez pierwsze 10 minut w temperaturze 210 stopni z zaparzaniem (150 ml wody na dno blaszki), kolejne 10 minut w temperaturze 190 stopni i dopiekaj jeszcze w temperaturze 170 stopni przez około 30-40 min. Na koniec posyp cukrem pudrem.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj