NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Boże Narodzenie Chałka świąteczna Świąteczna chałka z migdałami i rodzynkami - przepis ze zdjęciami
Świąteczna chałka z migdałami i rodzynkami - przepis ze zdjęciami
Świąteczna chałka z migdałami i rodzynkami - przepis ze zdjęciami
NajKasia    ·   20.12.2021

Świąteczna chałka z migdałami i rodzynkami - przepis ze zdjęciami

W Czechach na Boże Narodzenie bardzo popularna jest świąteczna drożdżowa chałka. Może też spróbujesz ją w tym roku zrobić na świąteczny stół? Ta jest pyszna i delikatna.

Składniki
1/2 kg
mąki
125 g
masła
100 g
cukru
42 g
drożdży
25 g
rodzynek
25 g
płatków migdałów
2 szt.
żółtka
1 szt.
jajko do posmarowania
250 ml
mleka
1/2 łyżeczki
soli
skórka z 1 cytryny
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Zrób zaczyn (drożdże + mleko + trochę cukru).
  2. Wyrób ciasto, które pozostaw do wyrośnięcia na około 1,5 godz. Wyrośnięte ciasto połóż na posypanej mąką stolnicy i podziel na 9 takich samych kawałków.
  3. Zrób "wałeczki" i upleć chałkę, najpierw z 4, potem z 3 i z 2, które ułóż na sobie. Na dole daj z 4, na nich ułóż z 3 a na wierzch daj upleciony z 2, który zawiń.
  4. Pozostaw na papierze do pieczenia aby jeszcze wyrastała przez około 10 minut, posmaruj jajkiem i zamocuj wykałaczkami.
  5. Piecz przez pierwsze 10 minut w temperaturze 210 stopni z zaparzaniem (150 ml wody na dno blaszki), kolejne 10 minut w temperaturze 190 stopni i dopiekaj jeszcze w temperaturze 170 stopni przez około 30-40 min. Na koniec posyp cukrem pudrem.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz