NajPrzepis.pl Desery Kołacze Super ciasto ze śliwkami (może być też z innymi owocami)
Super ciasto ze śliwkami (może być też z innymi owocami)
Przepis Super ciasto ze śliwkami (może być też z innymi owocami)
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Jeśli się spieszysz a jednocześnie masz ochotę na coś słodkiego albo chcesz żeby dzieciaki miały pod czas wakacji coś dobrego do przegryzienia to koniecznie polecam wykorzystać sezonowe owoce. Teraz jest dużo truskawek ale możesz też zrobić to ciasto z morelami lub z malinami albo tak jak jest w oryginalnym przepisie, ze śliwkami. W każdej z wersji smakuje fantastycznie, próbowałam i bardzo Wam polecam.

NajKasia    ·   28.6.2021

Super ciasto ze śliwkami (może być też z innymi owocami)

Jeśli się spieszysz a jednocześnie masz ochotę na coś słodkiego albo chcesz żeby dzieciaki miały pod czas wakacji coś dobrego do przegryzienia to koniecznie polecam wykorzystać sezonowe owoce. Teraz jest dużo truskawek ale możesz też zrobić to ciasto z morelami lub z malinami albo tak jak jest w oryginalnym przepisie, ze śliwkami. W każdej z wersji smakuje fantastycznie, próbowałam i bardzo Wam polecam.

10 min.
Przygotowanie
20 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

350 g
mąki
100 g
cukru
100 ml
oleju
1 szt.
jajko
1 łyżka
rumu
według potrzeb
skórka z cytryny
opakowanie
budyniu waniliowego
małe opakowanie
proszku do pieczenia
mleko w ilości takiej, aby ciasto nie było zbyt rzadkie ani zbyt gęste

Kruszonka:

50 g
masła
50 g
cukru
80 g
mąki
Sposób przepisu
Drukuj
10 min.
Przygotowanie
20 min.
Gotowanie
  1. Ze wszystkich składników wyrób gładkie ciasto, które daj na blaszkę do pieczenia wysmarowaną masłem i posypaną mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia.
  2. Na cieście połóż owoce (ja tym razem użyłam śliwek) i posyp kruszonką. Kruszonkę przygotuj bardzo prosto, w ten sposób, że wyrób ją rękoma z masła, cukru i mąki. Ja jeszcze śliwki odrobinę posypałam makiem ale to nie jest konieczne.
  3. Piecz w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut.

Mój blog: Pečení všeho druhu ORIGINAL

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz