NajPrzepis.pl Mięso Mięso mielone Klopsiki mięsne Spaghetti w sosie warzywnym z mięsnymi klopsikami
Spaghetti w sosie warzywnym z mięsnymi klopsikami
Przepis Spaghetti w sosie warzywnym z mięsnymi klopsikami
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Nie wiem czy wszystkie dzieci uwielbiają spaghetti tak samo jak mój syn. Czasami mam wrażenie, że to jego uwielbienie jest wręcz chorobliwe... :D :D :D W tej sytuacji staram się przynajmniej aby spaghetti nie było cały czas tylko z serem i ketchupem...

NajKasia    ·   30.8.2022

Spaghetti w sosie warzywnym z mięsnymi klopsikami

Nie wiem czy wszystkie dzieci uwielbiają spaghetti tak samo jak mój syn. Czasami mam wrażenie, że to jego uwielbienie jest wręcz chorobliwe... :D :D :D W tej sytuacji staram się przynajmniej aby spaghetti nie było cały czas tylko z serem i ketchupem...

Składniki

Klopsikami:

około 500 g
mielonego mięsa z kurczaka
około 3 łyżek
(czubatych) bułki tartej
sól
przyprawa do grilla
suszony czosnek
suszony mielony rozmaryn
bułka tarta do obtoczenia

Sos:

1 szt.
średniej wielkości cebula (drobno pokrojonej)
4 ząbki
czosnku (drobno pokrojonego)
1 szt.
młodej, średnio dużej cukinii (startej na tarce na dużych oczkach razem ze skórką)
według potrzeb
olej
1 puszka
przecieru pomidorowego
1 puszka
pomidorów bez skórki
2 łyżki
cukru
1 łyżka
mielonej słodkiej papryki (ja dałam wędzoną)
1 łyżeczka
mielonego czarnego pieprzu
sól
mąka
pikantna pasta paprykowa
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Z przyprawionej i zagęszczonej mieszanki uformuj małe kuleczki, które obtocz w bułce tartej i wrzuć do wrzącej osolonej wody. Gotuj na małym ogniu przez około 8-10 minut, następnie wyłów je łyżką cedzakową a wywar pozostaw do ostygnięcia.
  2. W dużym rondelku na oleju zeszklij cebulę, dodaj czosnek, cukinię, mieloną paprykę i delikatnie podsmaż. Potem dodaj przecier pomidorowy i pomidory, wsyp cukier i zalej około 250ml wywaru z klopsików mięsnych.
  3. Pozostaw aby się gotowało na małym ogniu przez około 20 minut. Następnie zagęść zasmażką z ostygniętego wywaru i odrobiny mąki i pozostaw jeszcze na około 10 minut aby się gotowało.
  4. Dopraw solą, pieprzem i pastą paprykową.
  5. Zmniejsz ogień na kuchence do minimalnego poziomu i do gotowego sosu dodaj klopsiki mięsne a na koniec również ugotowane odcedzone spaghetti. Wszystko od spodu unoś i mieszaj, aby sos równomiernie "nałożył się" na makaron spaghetti. Najlepiej jest użyć do tego dwóch widelców.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz