NajPrzepis.pl Mięso Mięso mielone Klopsiki mięsne Sos pomidorowy z mięsnymi klopsikami
Sos pomidorowy z mięsnymi klopsikami
Przepis Sos pomidorowy z mięsnymi klopsikami
NajKasia    ·   30.8.2022

Sos pomidorowy z mięsnymi klopsikami

Makaron, sos pomidorowy i klopsiki mięsne. Doskonałe danie główne.

Składniki

Klopsiki:

500 g
mięsa mielonego
2 szt.
jajek
3-5 łyżek
bułki tartej

Sos:

2 szt.
większe cebule
2 op.
przecieru pomidorowego
3 szt.
ziela angielskiego
3 szt.
listek laurowy
cukier
ketchup
woda
mąka
sól, pieprz
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Najpierw zacznij robić klopsiki. Mięso mielone posól oraz popieprz i dodaj 2 jajka oraz bułkę tartą. Mieszanka mięsna się ładnie połączy więc uformuj z niej klopsiki. Jeśli mieszanka mięsna będzie zbyt klejąca to dodaj więcej bułki tartej.
  2. Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż cebulkę aż będzie złocista. Dodaj przeciery pomidorowe oraz trochę wody a następnie włóż do nich klopsiki. Ponownie podlej wodą, aby nie przywarły do dna. Dodaj listek laurowy, ziele angielskie i gotuj przez mniej więcej 15 minut. Następnie wyjmij klopsiki i dodaj trochę wody.
  3. Do garnuszka daj mąkę z odrobiną wody i zagęść sos. Na koniec dopraw sos cukrem, ketchupem oraz solą (możesz również dodać łyżeczkę mielonego cynamonu). Odstaw na chwilę aby się gotowało a następnie odcedź sos i przetrzyj przez sitko. Potem włóż klopsiki do sosu i możesz podawać z makaronem albo z knedlikami. Smacznego!
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz