NajPrzepis.pl Pora dnia Obiad Sos koperkowy z jajkiem i knedlikami
Sos koperkowy z jajkiem i knedlikami
Przepis Sos koperkowy z jajkiem i knedlikami
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Doskonałe jedzenie, które albo się kocha, albo się go nie nienawidzi. Do tego plaster gotowanego mięsa wołowego lub jajko ugotowane na twardo, kromka chrupiącego domowego chleba albo knedle na parze :) Lubisz sos koperkowy?

NajKasia    ·   26.4.2023

Sos koperkowy z jajkiem i knedlikami

Doskonałe jedzenie, które albo się kocha, albo się go nie nienawidzi. Do tego plaster gotowanego mięsa wołowego lub jajko ugotowane na twardo, kromka chrupiącego domowego chleba albo knedle na parze :) Lubisz sos koperkowy?

20 min.
Przygotowanie
30 min.
Gotowanie
Składniki
100 g
masła
3 łyżki
mąki
około 1 l
mleka
kubek
śmietany kremówki 30%
cukier, sól, ocet, biały pieprz
pęczek świeżego kopru
jajko na twardo do podania
knedliki
Sposób przepisu
Drukuj
20 min.
Przygotowanie
30 min.
Gotowanie
  1. Na odrobinie masła podsmaż 3 łyżki mąki.
  2. Gdy mąka jest już podsmażona dodaj 0,5 l mleka. Stale mieszaj, aby nie było grudek i stopniowo dodawaj sól, pieprz, śmietanę, ocet do smaku i gotuj (około 20 minut).
  3. Stopniowo dodawaj pozostałe mleko.
  4. Na koniec dodaj posiekany koperek i wymieszaj.
  5. Podawaj z knedlikami i ugotowanym jajkiem.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz