Sos grzybowy z knedlikami
Mam dla Was dziś przepis na coś pysznego. Doskonały sos grzybowy. Podawaj z knedlikami lub z gotowanymi ziemniakami.
ZDJĘCIE OD CIEBIE
SKŁADNIKI
500 ggrzybów
1 łyżkasmalcu
1 szt.listek laurowy
3 ziarenkayziela angielskiego
2 płaska łyżkamąki
do smakusól, świeżo mielony pieprz
3 łyżeczkioctu
szczyptacukru
1 szt.cebula
1 kubeczekśmietany kremówki
mleko według potrzeb
- Oczyszczone grzyby pokrój.
- Na smalcu zeszklij cebulkę i dodaj grzyby. Posól, popieprz, dodaj listek laurowy i ziele angielskie i chwilkę podsmażaj.
- Podlej odrobiną wody i duś aż będzie miękkie. Czas duszenia zależy od rodzaju grzybów. W śmietanie rozmieszaj mąkę i wlej na podduszone grzyby.
- Dodaj ocet, cukier, według potrzeb mleko i na małym ogniu chwilkę gotuj. Ewentualnie posól do smaku.
- Podawaj z kndelikiem albo z gotowanymi ziemniakami.
Autor: Naďa I. (Rebeka)
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Houbová omáčka s knedlíkem.
Chcete si prečítať tento recept v slovenčine? Prezrite si Hubová omáčka s knedľou.
Möchtet ihr dieses Rezept auf Deutsch lesen? Schaut euch Pilzsoße mit böhmischen Knödeln an.
Magyarul is el szeretné olvasni a receptet? Látogasson el ide Gombamártás knédlivel.
KOMENTARZE DO PRZEPISU