NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Wielkanoc Soczysty i smaczny tort ponczowy również na Wielkanoc
Soczysty i smaczny tort ponczowy również na Wielkanoc
Przepis Soczysty i smaczny tort ponczowy również na Wielkanoc
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   23.4.2022

Soczysty i smaczny tort ponczowy również na Wielkanoc

Fantastyczny tort ponczowy, któremu nie oprze się żaden łasuch. Koniecznie spróbuj. Prosty w przygotowaniu jak klasyczne ciasta. Lepiej się go kroi a do tego jest bardzo smaczny.

55 min.
Przygotowanie
50 min.
Gotowanie
Składniki

2 x spód:

4 szt.
białek
4 szt.
żółtek
150 g
cukru
100 ml
wody
100 ml
oleju
210 g
mąki
1 małe op.
proszku do pieczenia

Zalewa:

150 ml
wody
250 g
cukru
100 g
masła
100 ml
rumu
2 szt. (sok)
z cytryny
2 szt. (sok)
z pomarańczy
do posmarowania
dżem

Polewa:

250 g
cukru pudru
2 łyżki
rumu
2 łyżki
mleka
według potrzeb
barwnik spożywczy
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Żółtka zmiksuj z cukrem do osiągnięcia pianki, dodaj wodę, olej a na koniec również mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubij na sztywną pianę i wymieszaj z masą. Ciasto w formie o średnicy 28 cm piecz aż będzie złociste, około 25 minut. Tak samo upiecz też drugi spód.
  2. Zalewa :
    Zagotuj wodę z cukrem a gdy cukier już jest rozpuszczony, odstaw i wymieszaj z masłem. Pozostaw do ostygnięcia. Ostygniętą masę wymieszaj ze 100 ml rumu i sokiem z cytryn i pomarańczy. Na koniec dodaj barwnik spożywczy i zalewą polej jeden spód.
  3. Drugi spód przetnij na pół. Do formy daj połowę spodu, którą posmaruj dżemem, na tym połóż spód polany zalewą, posmaruj dżemem i połóż drugą połowę przekrojonego spodu. Wierzch tortu polej polewą i pozostaw aby stężała.
  4. Polewa:
    250 g cukru pudru wymieszaj z mlekiem, rumem i barwnikiem.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz