Śmietanowy gulasz wieprzowy z kluseczkami

Przepis Śmietanowy gulasz wieprzowy z kluseczkami

Dodał: NajKasia, 31.3.2021

Kategorie: Mięso wieprzowe, Mięso, Obiad, Pora dnia

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Śmietanowy gulasz wieprzowy z kluseczkami

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 31.3.2021

Kategorie: Mięso wieprzowe, Mięso, Obiad, Pora dnia

SKŁADNIKI

Gulasz:

0,75 kgmięsa wieprzowego
1 szt.cebula
1 łyżkasmalcu
1 łyżkamielonej słodkiej papryki
1 kubeczeksłodkiej śmietany 9%
1 kubeczekkwaśnej śmietany 18%
2 łyżkimąki
do smakusól, pieprz

Kluseczki:

4 szt.jajek
400 gmąki
według potrzebmleko
do smakusól

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Mięso pokrój w większą kostkę. Cebulę pokrój drobno i podpiecz na smalcu aż się zarumieni.
  2. Do cebuli dodaj mięsi i podsmaż z każdej strony. Dodaj łyżkę mąki i wymieszaj. Delikatnie podlej gorącą wodą. Dodaj paprykę i mieszaj dopóki woda nie wyparuje a papryka się lekko nie podsmaży.
  3. Podlej gorącą wodą, posól, popieprz i duś dopóki mięso nie zmięknie.
  4. W międzyczasie przygotuj kluseczki: jajka wymieszaj z mąką i solą, dodaj tyle mleka aby otrzymać gęstsze ciasto. Wyciśnij je przez sitko do wrzącej wody. Po wypłynięciu na wierzch gotuj kluseczki jeszcze 3 minuty.
  5. Ugotowane kluseczki odcedź i przelej zimną wodą.
  6. Miękkie mięso wyjmij z sosu i pozostaw sos do ostygnięcia. Ostygnięty sos wymieszaj ze śmietanami połączonymi z mąką i gotuj przez 15 minut. Dodaj mięso, podgrzej wszystko razem i podawaj.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj