NajPrzepis.pl Mięso Mięso wieprzowe Śmietanowy gulasz wieprzowy z kluseczkami
Śmietanowy gulasz wieprzowy z kluseczkami
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   31.3.2021

Śmietanowy gulasz wieprzowy z kluseczkami

Śmietanowy gulasz wieprzowy z kluseczkami

NAJLEPSZE PRZEPISY

Składniki

Gulasz:

0,75 kg
mięsa wieprzowego
1 szt.
cebula
1 łyżka
smalcu
1 łyżka
mielonej słodkiej papryki
1 kubeczek
słodkiej śmietany 9%
1 kubeczek
kwaśnej śmietany 18%
2 łyżki
mąki
do smaku
sól, pieprz

Kluseczki:

4 szt.
jajek
400 g
mąki
według potrzeb
mleko
do smaku
sól
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Mięso pokrój w większą kostkę. Cebulę pokrój drobno i podpiecz na smalcu aż się zarumieni.
  2. Do cebuli dodaj mięsi i podsmaż z każdej strony. Dodaj łyżkę mąki i wymieszaj. Delikatnie podlej gorącą wodą. Dodaj paprykę i mieszaj dopóki woda nie wyparuje a papryka się lekko nie podsmaży.
  3. Podlej gorącą wodą, posól, popieprz i duś dopóki mięso nie zmięknie.
  4. W międzyczasie przygotuj kluseczki: jajka wymieszaj z mąką i solą, dodaj tyle mleka aby otrzymać gęstsze ciasto. Wyciśnij je przez sitko do wrzącej wody. Po wypłynięciu na wierzch gotuj kluseczki jeszcze 3 minuty.
  5. Ugotowane kluseczki odcedź i przelej zimną wodą.
  6. Miękkie mięso wyjmij z sosu i pozostaw sos do ostygnięcia. Ostygnięty sos wymieszaj ze śmietanami połączonymi z mąką i gotuj przez 15 minut. Dodaj mięso, podgrzej wszystko razem i podawaj.

Video degustacje

Krótkie video degustacje, którym się nie oprzesz

Zbiór przepisów

Wybieraj spośród najlepszych przepisów w jednym miejscu

Więcej zbiorów
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz

Najnowsze przepisy

Codziennie pomysły na smaczne jedzenie dla całej rodziny

Więcej przepisów