Śmietanowo-owocowe ciasto z mascarpone

Przepis Śmietanowo-owocowe ciasto z mascarpone

Dodał: NajKasia, 11.9.2021

Kategorie: Kołacze, Desery

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Brat znowu upiekł ciasto i przyniósł do spróbowania. Jest świetne. Od razu poprosiłam o przepis. Jeśli macie ochotę to też możecie spróbować je zrobić.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 11.9.2021

Kategorie: Kołacze, Desery

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Ciasto:

6 szt.jajek
150 gcukru kryształ
1 op.cukru waniliowego
1 małe op.proszku do pieczenia
300 gmąki
2 łyżkikakao
5 łyżekoleju
5 łyżekletniej wody
100 gczekolady

Ponadto potrzebujemy:

1 op.mrożonych drobnych owoców
1 i 1/2 op.budyniu
1 słoiczekkwaskowatego dżemu

Krem:

500 gmascarpone
1 kubeczekmasła bananowego
200 mlśmietany kremówki
do smakucukru pudru
1 op.cukru waniliowego

Paryska bita śmietana:

300 mlśmietany kremówki
200 gczekolady

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Żółtka z cukrem zmiksuj do osiągnięcia pianki, stopniowo mieszaj z olejem, wodą i mąką z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodaj również startą czekoladę i delikatnie wymieszaj z pianą z białek. Piecz w temperaturze 200 stopni przez około pół godziny.
  2. Ostygnięte ciasto posmaruj kwaskowatym dżemem. Na dżem nałóż drobne owoce, które podgrzej oraz 1 i 1/2 op. budyniu. Tak przygotowane posmarowane ciasto odstaw aby dobrze się schłodziło. 
  3. 500 g mascarpone zmiksuj mikserem z kubeczkiem masła bananowego. Dodaj 200 ml ubitej śmietany z opakowaniem cukru waniliowego, dodaj cukier puder do smaku. Posmaruj tym owoce a potem nałóż na to tylko paryską bitą śmietanę i ładnie wygładź. 
  4. Paryska bita śmietana: 300 ml śmietany kremówki podgrzej, dodaj połamaną na kawałki czekoladę (200 g) a rozpuść ją mieszając. Odstaw na całą noc do lodówki. Następnie zmiksuj mikserem na sztywną bitą śmietanę.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj