NajPrzepis.pl Torty Słodkie torty Śmietankowy tort
Śmietankowy tort
Przepis Śmietankowy tort
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

W weekend spróbowałam zrobić ten śmietankowy tort. Jest prosty i śmiało mogę powiedzieć, że najlepszy jaki dotychczas jadłam. Myślę, że ten deser byłby świetny również w wersji bez pieczenia, ze spodem z herbatników - w stylu cheesecake. Może w przyszłym tygodniu spróbuję go zrobić.

NajKasia    ·   12.7.2021

Śmietankowy tort

W weekend spróbowałam zrobić ten śmietankowy tort. Jest prosty i śmiało mogę powiedzieć, że najlepszy jaki dotychczas jadłam. Myślę, że ten deser byłby świetny również w wersji bez pieczenia, ze spodem z herbatników - w stylu cheesecake. Może w przyszłym tygodniu spróbuję go zrobić.

40 min.
Przygotowanie
25 min.
Gotowanie
Składniki

Spód:

3 szt.
jajek
3 łyżki
cukru
2 łyżki
oleju
3 łyżki
mąki
2 łyżki
kakao
1/2 małego op.
proszku do pieczenia

Krem:

2 kubeczki
śmietany (min. 30%)
1 op.
cukru waniliowego
1 torebka
żelatyny (20g)
100 ml
wody
1 op.
dużego naturalnego jogurtu (500ml)
100 g
czekolady do gotowania
100 g
czekolada Kasztanki
posypka czekoladowa do posypania
Sposób przepisu
Drukuj
40 min.
Przygotowanie
25 min.
Gotowanie
  1. Jajka zmiksuj z cukrem do osiągnięcia pianki, dodaj olej i wymieszaj. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao wymieszaj i ostrożnie dodaj do piany. Dno tortownicy o średnicy 28 cm wyłóż papierem do pieczenia, wlej na nią ciasto i  upiecz (temperatura 180 stopni, czas około 25 minut). Upieczony spód pozostaw do ostygnięcia.
  2. W tym czasie przygotuj bitą śmietanę. Czekoladę Kasztanki zetrzyj na tarce na drobnych oczkach, czekoladę do gotowania możesz zetrzeć na dużych oczkach. Żelatynę namocz w zimnej wodzie aby napęczniała a potem zagrzej (nie może się jednak zagotować) i pozostaw  aby się rozpuściła. Rozpuszczoną żelatynę dodaj do jogurtu naturalnego i wymieszaj. Na końcu jogurt z żelatyną wymieszaj z bitą śmietaną i dodaj do tego startą czekoladę.
  3. Krem wylej na ostygnięty spód, posyp posypką czekoladową i pozostaw aby stężał.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz