Śmietankowy tort

Przepis Śmietankowy tort

Dodał: NajKasia, 12.7.2021

Kategorie: Słodkie torty, Torty

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

W weekend spróbowałam zrobić ten śmietankowy tort. Jest prosty i śmiało mogę powiedzieć, że najlepszy jaki dotychczas jadłam. Myślę, że ten deser byłby świetny również w wersji bez pieczenia, ze spodem z herbatników - w stylu cheesecake. Może w przyszłym tygodniu spróbuję go zrobić.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 12.7.2021

Kategorie: Słodkie torty, Torty

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Spód:

3 szt.jajek
3 łyżkicukru
2 łyżkioleju
3 łyżkimąki
2 łyżkikakao
1/2 małego op.proszku do pieczenia

Krem:

2 kubeczkiśmietany (min. 30%)
1 op.cukru waniliowego
1 torebkażelatyny (20g)
100 mlwody
1 op.dużego naturalnego jogurtu (500ml)
100 gczekolady do gotowania
100 gczekolada Kasztanki
posypka czekoladowa do posypania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Jajka zmiksuj z cukrem do osiągnięcia pianki, dodaj olej i wymieszaj. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao wymieszaj i ostrożnie dodaj do piany. Dno tortownicy o średnicy 28 cm wyłóż papierem do pieczenia, wlej na nią ciasto i  upiecz (temperatura 180 stopni, czas około 25 minut). Upieczony spód pozostaw do ostygnięcia.
  2. W tym czasie przygotuj bitą śmietanę. Czekoladę Kasztanki zetrzyj na tarce na drobnych oczkach, czekoladę do gotowania możesz zetrzeć na dużych oczkach. Żelatynę namocz w zimnej wodzie aby napęczniała a potem zagrzej (nie może się jednak zagotować) i pozostaw  aby się rozpuściła. Rozpuszczoną żelatynę dodaj do jogurtu naturalnego i wymieszaj. Na końcu jogurt z żelatyną wymieszaj z bitą śmietaną i dodaj do tego startą czekoladę.
  3. Krem wylej na ostygnięty spód, posyp posypką czekoladową i pozostaw aby stężał.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj