NajPrzepis.pl Pora dnia Obiad Śmietankowy sos grzybowy z ziemniakami
Śmietankowy sos grzybowy z ziemniakami
Przepis Śmietankowy sos grzybowy z ziemniakami
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   11.6.2021

Śmietankowy sos grzybowy z ziemniakami

Sezon na grzyby już niedługo się zacznie. Domowy sos grzybowy ze śmietaną kremówką i zwykłą śmietaną. Niebo w gębie. Jako dodatek czasami podaję knedliki, czasami tylko kawałek świeżego, chrupiącego chlebka a tym razem podałam gotowane ziemniaczki i posypałam je jeszcze posiekaną pietruszką.

Składniki
około 800 g
(miska) świeżych grzybów
1 szt.
średniej wielkości cebula
2 łyżka
masła + 1 łyżka smalcu
1 op.
śmietany kremówki
1 op.
śmietany
około 800 ml
mleka
2 szt.
listki laurowe
5 ziarenek
ziela angielskiego
do smaku
sól, pieprz
2 łyżki
octu
2 łyżeczki
cukru
2 czubate łyżki mąki
2 łyżeczki
mielonego kminku
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Oczyszczone grzyby pokrój. Na rozgrzanym tłuszczu zeszklij pokrojoną w kostki cebulkę.
  2. Dodaj grzyby, posyp kminkiem, popieprz i posól. Wymieszaj a jak grzyby puszczą wodę dodaj listek laurowy oraz ziele angielskie i  podlej małą ilością wody i duś aż będą miękkie przez około 15 minut (zależy od gatunku grzybów).
  3. Śmietanę kremówkę i zwykłą śmietanę wymieszaj z mlekiem i dodaj do grzybów. Na małym ogniu gotuj przez 15 minut. Dopraw octem i cukrem (nie jest konieczny ale sprawia, że smak sosu jest bardziej wyrazisty), posól do smaku.
  4. W razie potrzeby rozrzedź mlekiem do pożądanej gęstości.
  5. Podawaj z knedlikami drożdżowymi lub bułczanymi albo z ziemniakami lub z makaronem.

Mój blog: Vaření s Tomem

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz