Śmietankowy sos grzybowy z ziemniakami

Przepis Śmietankowy sos grzybowy z ziemniakami

Dodał: NajKasia, 11.6.2021

Kategorie: Obiad, Pora dnia

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Sezon na grzyby już niedługo się zacznie. Domowy sos grzybowy ze śmietaną kremówką i zwykłą śmietaną. Niebo w gębie. Jako dodatek czasami podaję knedliki, czasami tylko kawałek świeżego, chrupiącego chlebka a tym razem podałam gotowane ziemniaczki i posypałam je jeszcze posiekaną pietruszką.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 11.6.2021

Kategorie: Obiad, Pora dnia

SKŁADNIKI

około 800 g(miska) świeżych grzybów
1 szt.średniej wielkości cebula
2 łyżkamasła + 1 łyżka smalcu
1 op.śmietany kremówki
1 op.śmietany
około 800 mlmleka
2 szt.listki laurowe
5 ziarenekziela angielskiego
do smakusól, pieprz
2 łyżkioctu
2 łyżeczkicukru
2 czubate łyżki mąki
2 łyżeczkimielonego kminku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Oczyszczone grzyby pokrój. Na rozgrzanym tłuszczu zeszklij pokrojoną w kostki cebulkę.
  2. Dodaj grzyby, posyp kminkiem, popieprz i posól. Wymieszaj a jak grzyby puszczą wodę dodaj listek laurowy oraz ziele angielskie i  podlej małą ilością wody i duś aż będą miękkie przez około 15 minut (zależy od gatunku grzybów).
  3. Śmietanę kremówkę i zwykłą śmietanę wymieszaj z mlekiem i dodaj do grzybów. Na małym ogniu gotuj przez 15 minut. Dopraw octem i cukrem (nie jest konieczny ale sprawia, że smak sosu jest bardziej wyrazisty), posól do smaku.
  4. W razie potrzeby rozrzedź mlekiem do pożądanej gęstości.
  5. Podawaj z knedlikami drożdżowymi lub bułczanymi albo z ziemniakami lub z makaronem.

Mój blog: Vaření s Tomem

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj