Śmietankowy sos grzybowy z ziemniakami
Sezon na grzyby już niedługo się zacznie. Domowy sos grzybowy ze śmietaną kremówką i zwykłą śmietaną. Niebo w gębie. Jako dodatek czasami podaję knedliki, czasami tylko kawałek świeżego, chrupiącego chlebka a tym razem podałam gotowane ziemniaczki i posypałam je jeszcze posiekaną pietruszką.
ZDJĘCIE OD CIEBIE
SKŁADNIKI
około 800 g(miska) świeżych grzybów
1 szt.średniej wielkości cebula
2 łyżkamasła + 1 łyżka smalcu
1 op.śmietany kremówki
1 op.śmietany
około 800 mlmleka
2 szt.listki laurowe
5 ziarenekziela angielskiego
do smakusól, pieprz
2 łyżkioctu
2 łyżeczkicukru
2 czubate łyżki mąki
2 łyżeczkimielonego kminku
- Oczyszczone grzyby pokrój. Na rozgrzanym tłuszczu zeszklij pokrojoną w kostki cebulkę.
- Dodaj grzyby, posyp kminkiem, popieprz i posól. Wymieszaj a jak grzyby puszczą wodę dodaj listek laurowy oraz ziele angielskie i podlej małą ilością wody i duś aż będą miękkie przez około 15 minut (zależy od gatunku grzybów).
- Śmietanę kremówkę i zwykłą śmietanę wymieszaj z mlekiem i dodaj do grzybów. Na małym ogniu gotuj przez 15 minut. Dopraw octem i cukrem (nie jest konieczny ale sprawia, że smak sosu jest bardziej wyrazisty), posól do smaku.
- W razie potrzeby rozrzedź mlekiem do pożądanej gęstości.
- Podawaj z knedlikami drożdżowymi lub bułczanymi albo z ziemniakami lub z makaronem.
Mój blog: Vaření s Tomem
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Smetanová houbovka s bramborem.
Chcete si prečítať tento recept v slovenčine? Prezrite si Smotanová hubová omáčka so zemiakmi.
Möchtet ihr dieses Rezept auf Deutsch lesen? Schaut euch Pilz-Sahnesoße mit Kartoffeln an.
Magyarul is el szeretné olvasni a receptet? Látogasson el ide Tejszínes gombamártás burgonyával.
KOMENTARZE DO PRZEPISU