NajPrzepis.pl Śmietankowe ciasto z mandarynkami i galaretką
Śmietankowe ciasto z mandarynkami i galaretką
Przepis Śmietankowe ciasto z mandarynkami i galaretką
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   23.4.2022

Śmietankowe ciasto z mandarynkami i galaretką

Fantastyczne orzeźwiające ciasto, które pasuje na różne uroczystości. Kocham te mandarynkowe ciasta pełne galaretki. Nie są zbyt słodkie, co docenia przede wszystkim mój mąż.

40 min.
Przygotowanie
25 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

6 szt.
jajek
180 g
cukru
6 łyżek
wody
250 g
mąki
1 szt.
proszku do pieczenia

Krem:

800 g
kwaśnej śmietany
800 g
mandarynek w puszce
100 g
cukru pudru

Polewa:

200 ml
syropu mandarynkowego
2 szt.
budyniu waniliowego
reszta
soku z mandarynek w puszce
tyle aby łącznie był litr cieczy
woda

Poza tym:

200 g
dżemu morelowego
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Z podanych składników upiecz biszkopt. Białka ubij na sztywną pianę z połową cukru.
  2. Żółtka zmiksuj z pozostałym cukrem, dodaj wodę. Na koniec dosyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylej na wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką głęboką blaszkę. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 25 min.
  3. Osłodzoną śmietanę wymieszaj z odcedzonymi mandarynkami z puszki i przełóż na spód ciasta posmarowany dżemem. Daj do lodówki.
  4. Sok z mandarynek z puszki uzupełnij wodą, najlepiej w miarce aby mieć 700 ml. Potem dolej jeszcze 200 ml syropu mandarynkowego. Daj do garnka, wymieszaj z budyniami w proszku i stale mieszając doprowadź do wrzenia a gdy się zagotuje wyłącz.
  5. Stale mieszając ostudź budyniową galaretkę. Letnią polej ciasto, najpierw po bokach a resztę na środek.
  6. Gotowe ciasto daj z powrotem do lodówki co najmniej na godzinę aby stężało.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz