Śmietankowe ciasto z budyniem

Przepis Śmietankowe ciasto z budyniem

Dodał: NajKasia, 20.4.2021

Kategorie: Kołacze, Desery, Ciastka

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Może znasz to ciasto, ale w innej zmienionej kombinacji. Mąż ocenił że jest wspaniałe i że już dawno nie piekłam takiego dobrego ciasta. Jest pyszne, nie zbyt przesłodzone a zimne z lodówki smakuje najlepiej.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 20.4.2021

Kategorie: Kołacze, Desery, Ciastka

SKŁADNIKI

Ciasto:

5 szt.jajek
250 gcukru
125 gmąki tortowej
125 gmąki z grubego przemiału
50 mloleju
50 mlletniej wody
2 łyżeczkiproszku do pieczenia
1 łyżkakakao
szczyptasoli

Budyń:

800 mlmleka
2 op.budyniu karmelowego
6 łyżekcukru

Warstwa śmietankowa:

500 mlśmietany
250 mlśmietany kremówki
2-3 łyżkicukru pudru
12 gżelatyny w proszku

Ponadto będziemy potrzebować:

siekane orzechy włoskie
gorzką czekoladę do starcia na tarce

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Żółtka dobrze ubij z cukrem do osiągnięcia pianki, dodaj wodę oraz olej i ubijaj. Do ubitych żółtek dodaj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu delikatnie, kolostymi ruchami wmieszaj sztywną pianę z białek, które ubij w drugiej misce ze szczyptą soli. Zabierz połowę ciasta i do jednej połówki dodaj łyżkę przesianego kakao. Delikatnie wymieszaj a drugą połowę ciasta pozostaw jasną.
  2. Na posmarowaną tłuszczem i posypaną mąką blaszkę wylej jasne ciasto. Wyrównaj i ostrożnie szerokim pasem polej jasne ciasto kakaowym ciastem. Jeśli jest taka potrzeba, to możesz je miękkim pędzelkiem delikatnie rozetrzeć po powierzchni białego ciasta. Łyżką nalej pasy budyniu na paski ciemnego ciasta. Użyj cały budyń, nawet jeśli będzie Ci się wydawało że jest go dużo.
  3. Widelcem kolistymi ruchami mieszaj wszystkie trzy warstwy spiralnie. Im mniejsze spirale tym lepszy efekt końcowy.
  4. Piecz w temperaturze 180 stopni około pół godziny. Po upieczeniu pozostaw ciasto do całkowitego ostygnięcia.
  5. Gdy ciasto już ostygnie zrób nadzienie. Żelatynę zalej 50 ml śmietany i delikatnie podgrzej, dopóki żelatyna się nie rozpuści. Uwaga, nie może się zagotować!
  6. Ubij pozostałą śmietanę kremówkę. Z kwaśnej śmietany weź około 2 łyżek i wymieszaj z żelatyną. Dobrze wymieszaj i wlej to wszystko z powrotem do śmietany. Wymieszaj i dodaj do tego bitą śmietanę. Wszystko razem zmiksuj mikserem, aby żelatyna była wymieszana równomiernie.
  7. Posmaruj ostygnięte ciasto i wyrównaj. Wierzch posyp orzechami podprażonymi na suchej patelni i tartą czekoladą.

Mój blog: Adkas-tastyfood

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj