Śmietankowe ciasto z budyniem
Może znasz to ciasto, ale w innej zmienionej kombinacji. Mąż ocenił że jest wspaniałe i że już dawno nie piekłam takiego dobrego ciasta. Jest pyszne, nie zbyt przesłodzone a zimne z lodówki smakuje najlepiej.
ZDJĘCIE OD CIEBIE
SKŁADNIKI
Ciasto:
5 szt.jajek
250 gcukru
125 gmąki tortowej
125 gmąki z grubego przemiału
50 mloleju
50 mlletniej wody
2 łyżeczkiproszku do pieczenia
1 łyżkakakao
szczyptasoli
Budyń:
800 mlmleka
2 op.budyniu karmelowego
6 łyżekcukru
Warstwa śmietankowa:
500 mlśmietany
250 mlśmietany kremówki
2-3 łyżkicukru pudru
12 gżelatyny w proszku
Ponadto będziemy potrzebować:
siekane orzechy włoskie
gorzką czekoladę do starcia na tarce
- Żółtka dobrze ubij z cukrem do osiągnięcia pianki, dodaj wodę oraz olej i ubijaj. Do ubitych żółtek dodaj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu delikatnie, kolostymi ruchami wmieszaj sztywną pianę z białek, które ubij w drugiej misce ze szczyptą soli. Zabierz połowę ciasta i do jednej połówki dodaj łyżkę przesianego kakao. Delikatnie wymieszaj a drugą połowę ciasta pozostaw jasną.
- Na posmarowaną tłuszczem i posypaną mąką blaszkę wylej jasne ciasto. Wyrównaj i ostrożnie szerokim pasem polej jasne ciasto kakaowym ciastem. Jeśli jest taka potrzeba, to możesz je miękkim pędzelkiem delikatnie rozetrzeć po powierzchni białego ciasta. Łyżką nalej pasy budyniu na paski ciemnego ciasta. Użyj cały budyń, nawet jeśli będzie Ci się wydawało że jest go dużo.
Mój blog: Adkas-tastyfood
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Smetanově pudinkový zákusek.
Chcete si prečítať tento recept v slovenčine? Prezrite si Smotanovo pudingový zákusok.
Möchtet ihr dieses Rezept auf Deutsch lesen? Schaut euch Sahne-Pudding-Kuchen an.
Magyarul is el szeretné olvasni a receptet? Látogasson el ide Tejfölös-tejszínes-pudingos sütemény.
KOMENTARZE DO PRZEPISU