NajPrzepis.pl Desery Kołacze Śmietankowe ciasto z budyniem
Śmietankowe ciasto z budyniem
Przepis Śmietankowe ciasto z budyniem
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   20.4.2021

Śmietankowe ciasto z budyniem

Może znasz to ciasto, ale w innej zmienionej kombinacji. Mąż ocenił że jest wspaniałe i że już dawno nie piekłam takiego dobrego ciasta. Jest pyszne, nie zbyt przesłodzone a zimne z lodówki smakuje najlepiej.

Składniki

Ciasto:

5 szt.
jajek
250 g
cukru
125 g
mąki tortowej
125 g
mąki z grubego przemiału
50 ml
oleju
50 ml
letniej wody
2 łyżeczki
proszku do pieczenia
1 łyżka
kakao
szczypta
soli

Budyń:

800 ml
mleka
2 op.
budyniu karmelowego
6 łyżek
cukru

Warstwa śmietankowa:

500 ml
śmietany
250 ml
śmietany kremówki
2-3 łyżki
cukru pudru
12 g
żelatyny w proszku

Ponadto będziemy potrzebować:

siekane orzechy włoskie
gorzką czekoladę do starcia na tarce
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Żółtka dobrze ubij z cukrem do osiągnięcia pianki, dodaj wodę oraz olej i ubijaj. Do ubitych żółtek dodaj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu delikatnie, kolostymi ruchami wmieszaj sztywną pianę z białek, które ubij w drugiej misce ze szczyptą soli. Zabierz połowę ciasta i do jednej połówki dodaj łyżkę przesianego kakao. Delikatnie wymieszaj a drugą połowę ciasta pozostaw jasną.
  2. Na posmarowaną tłuszczem i posypaną mąką blaszkę wylej jasne ciasto. Wyrównaj i ostrożnie szerokim pasem polej jasne ciasto kakaowym ciastem. Jeśli jest taka potrzeba, to możesz je miękkim pędzelkiem delikatnie rozetrzeć po powierzchni białego ciasta. Łyżką nalej pasy budyniu na paski ciemnego ciasta. Użyj cały budyń, nawet jeśli będzie Ci się wydawało że jest go dużo.
  3. Widelcem kolistymi ruchami mieszaj wszystkie trzy warstwy spiralnie. Im mniejsze spirale tym lepszy efekt końcowy.
  4. Piecz w temperaturze 180 stopni około pół godziny. Po upieczeniu pozostaw ciasto do całkowitego ostygnięcia.
  5. Gdy ciasto już ostygnie zrób nadzienie. Żelatynę zalej 50 ml śmietany i delikatnie podgrzej, dopóki żelatyna się nie rozpuści. Uwaga, nie może się zagotować!
  6. Ubij pozostałą śmietanę kremówkę. Z kwaśnej śmietany weź około 2 łyżek i wymieszaj z żelatyną. Dobrze wymieszaj i wlej to wszystko z powrotem do śmietany. Wymieszaj i dodaj do tego bitą śmietanę. Wszystko razem zmiksuj mikserem, aby żelatyna była wymieszana równomiernie.
  7. Posmaruj ostygnięte ciasto i wyrównaj. Wierzch posyp orzechami podprażonymi na suchej patelni i tartą czekoladą.

Mój blog: Adkas-tastyfood

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz