NajPrzepis.pl Pora dnia Obiad Smażone ziemniaczane kule nadziewane szynką i serem
Smażone ziemniaczane kule nadziewane szynką i serem
Przepis Smażone ziemniaczane kule nadziewane szynką i serem
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   17.6.2021

Smażone ziemniaczane kule nadziewane szynką i serem

To jest moje ulubione danie. Mogłabym je jeść właściwie codziennie, ale muszę brać pod uwagę też preferencje mojej rodziny więc gotuję to mniej więcej raz w miesiącu. Jest to smażone, wiec z pewnością nie jest to najzdrowsza potrawa, ale od czasu do czasu przecież można sobie na to pozwolić.

45 min.
Przygotowanie
25 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto

500 g
ziemniaków
łyżeczka
soli
pieprz
1 szt.
jajko
garść
posiekanej pietruszki
30 g
tartego parmezanu

Nadzienie

200 g
plastrów sera gouda
150 g
szynka

Panierka

mąka
jajko roztrzepane z odrobiną mleka
bułka tarta
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Plastry sera i szynki ułóż na przemian na sobie i pokrój w kostki, które zepnij wykałaczkami, aby wszystko trzymało się razem.
  2. Ziemniaki ugotuj ze skórką. Jeszcze ciepłe obierz i zetrzyj na tarce na małych oczkach, dodaj parmezan, jajko, sól, pieprz, posiekaną pietruszkę. Dobrze wyrób.
  3. Każdą kostkę szynki z serem zawiń w ciasto i pozostaw w lodówce na pół godziny.
  4. Następnie obtocz w mące, jajku oraz bułce tartej i usmaż. Pozostaw na ręczniku papierowym aby odsączyć tłuszcz a potem daj jeszcze na chwilę do piekarnika aby się podgrzało.
  5. Podawaj z sałatką warzywną.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz