Smażone ziemniaczane kule nadziewane szynką i serem

Przepis Smażone ziemniaczane kule nadziewane szynką i serem

Dodał: NajKasia, 17.6.2021

Kategorie: Obiad, Pora dnia, Kolacja

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

To jest moje ulubione danie. Mogłabym je jeść właściwie codziennie, ale muszę brać pod uwagę też preferencje mojej rodziny więc gotuję to mniej więcej raz w miesiącu. Jest to smażone, wiec z pewnością nie jest to najzdrowsza potrawa, ale od czasu do czasu przecież można sobie na to pozwolić.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 17.6.2021

Kategorie: Obiad, Pora dnia, Kolacja

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Ciasto

500 gziemniaków
łyżeczkasoli
pieprz
1 szt.jajko
garśćposiekanej pietruszki
30 gtartego parmezanu

Nadzienie

200 gplastrów sera gouda
150 gszynka

Panierka

mąka
jajko roztrzepane z odrobiną mleka
bułka tarta

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Plastry sera i szynki ułóż na przemian na sobie i pokrój w kostki, które zepnij wykałaczkami, aby wszystko trzymało się razem.
  2. Ziemniaki ugotuj ze skórką. Jeszcze ciepłe obierz i zetrzyj na tarce na małych oczkach, dodaj parmezan, jajko, sól, pieprz, posiekaną pietruszkę. Dobrze wyrób.
  3. Każdą kostkę szynki z serem zawiń w ciasto i pozostaw w lodówce na pół godziny.
  4. Następnie obtocz w mące, jajku oraz bułce tartej i usmaż. Pozostaw na ręczniku papierowym aby odsączyć tłuszcz a potem daj jeszcze na chwilę do piekarnika aby się podgrzało.
  5. Podawaj z sałatką warzywną.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj