Smażone ziemniaczane kule nadziewane szynką i serem
To jest moje ulubione danie. Mogłabym je jeść właściwie codziennie, ale muszę brać pod uwagę też preferencje mojej rodziny więc gotuję to mniej więcej raz w miesiącu. Jest to smażone, wiec z pewnością nie jest to najzdrowsza potrawa, ale od czasu do czasu przecież można sobie na to pozwolić.
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
SKŁADNIKI
Ciasto
500 gziemniaków
łyżeczkasoli
pieprz
1 szt.jajko
garśćposiekanej pietruszki
30 gtartego parmezanu
Nadzienie
200 gplastrów sera gouda
150 gszynka
Panierka
mąka
jajko roztrzepane z odrobiną mleka
bułka tarta
- Plastry sera i szynki ułóż na przemian na sobie i pokrój w kostki, które zepnij wykałaczkami, aby wszystko trzymało się razem.
- Ziemniaki ugotuj ze skórką. Jeszcze ciepłe obierz i zetrzyj na tarce na małych oczkach, dodaj parmezan, jajko, sól, pieprz, posiekaną pietruszkę. Dobrze wyrób.
- Każdą kostkę szynki z serem zawiń w ciasto i pozostaw w lodówce na pół godziny.
- Następnie obtocz w mące, jajku oraz bułce tartej i usmaż. Pozostaw na ręczniku papierowym aby odsączyć tłuszcz a potem daj jeszcze na chwilę do piekarnika aby się podgrzało.
- Podawaj z sałatką warzywną.
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Smažené bramborové koule plněné šunkou a sýrem.
Chcete si prečítať tento recept v slovenčine? Prezrite si Vyprážané zemiakové gule plnené šunkou a syrom.
Magyarul is el szeretné olvasni a receptet? Látogasson el ide Sonkával és sajttal töltött burgonyagombóc.
KOMENTARZE DO PRZEPISU