Smażone warkocze obtoczone w cukrze cynamonowym

Przepis Smażone warkocze obtoczone w cukrze cynamonowym

Dodał: NajKasia, 13.10.2021

Kategorie: Obiad, Pora dnia

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Jeśli ich spróbujecie to już nigdy nie będziecie robić innych. Smażone warkocze obtoczone w cukrze cynamonowym to coś, czemu nie da się oprzeć. Ja spróbowałam je zrobić i efekt był niesamowity. Jest to co prawda bomba kaloryczna, która nasyci Cię na całe popołudnie, ale jeśli w ciągu dnia spalasz wiele kalorii to możesz wziąć też kilka sztuk wieczorem przed TV. Ewentualnie możesz je też zapakować dzieciom do szkoły żeby poczęstowały kolegów i koleżanki.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 13.10.2021

Kategorie: Obiad, Pora dnia

SKŁADNIKI

500 gmąki
150 mlmleka
20 gcukru
1 op.suszonych drożdży
3 szt.żółtek
25 gmasła
120 gricotta
szczyptasoli
olej do smażenia
cukier puder/cukier waniliowy/cukier cynamonowy do obtoczenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Wszystkie składniki wyjmij z lodówki i pozostaw w pokojowej temperaturze na co najmniej 1 godzinę (wszystkie powinny mieć taką samą temperaturę, aby ciasto szybko i dobrze wyrosło).
  2. Do miski daj letnie mleko, cukier i drożdże. Wymieszaj ręką i odstaw na 5 minut.
  3. Do drugiej miski przesiej mąkę, dodaj żółtka, ricottę, rozpuszczone masło i szczyptę soli. Wymieszaj, dodaj zaczyn i wyrób gładkie ciasto, które pozostaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Jeśli chcesz aby ciasto wyrastało szybciej, możesz je włożyć do drugiej miski, którą napełnij ciepłą wodą. W ten sposób ciasto będzie w cieple i proces wyrastania przebiegnie szybciej.
  4. Z ciasta oddzielaj mniejsze kawałki, z których rękoma zrób wałeczki. Wałeczek zegnij w połowie i zapleć.
  5. Smaż na rozgrzanym oleju aż będą złociste a po usmażeniu ułóż na ręczniku papierowym.
  6. Następnie obtocz w cukrze pudrze, cukrze cynamonowym i cukrze waniliowym (albo wymieszaj wszystkie rodzaje i będziesz mieć połączenie tych trzech cukrów).
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj