NajPrzepis.pl Pora dnia Obiad Smażone warkocze obtoczone w cukrze cynamonowym
Smażone warkocze obtoczone w cukrze cynamonowym
Przepis Smażone warkocze obtoczone w cukrze cynamonowym
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Jeśli ich spróbujecie to już nigdy nie będziecie robić innych. Smażone warkocze obtoczone w cukrze cynamonowym to coś, czemu nie da się oprzeć. Ja spróbowałam je zrobić i efekt był niesamowity. Jest to co prawda bomba kaloryczna, która nasyci Cię na całe popołudnie, ale jeśli w ciągu dnia spalasz wiele kalorii to możesz wziąć też kilka sztuk wieczorem przed TV. Ewentualnie możesz je też zapakować dzieciom do szkoły żeby poczęstowały kolegów i koleżanki.

NajKasia    ·   13.10.2021

Smażone warkocze obtoczone w cukrze cynamonowym

Jeśli ich spróbujecie to już nigdy nie będziecie robić innych. Smażone warkocze obtoczone w cukrze cynamonowym to coś, czemu nie da się oprzeć. Ja spróbowałam je zrobić i efekt był niesamowity. Jest to co prawda bomba kaloryczna, która nasyci Cię na całe popołudnie, ale jeśli w ciągu dnia spalasz wiele kalorii to możesz wziąć też kilka sztuk wieczorem przed TV. Ewentualnie możesz je też zapakować dzieciom do szkoły żeby poczęstowały kolegów i koleżanki.

Składniki
500 g
mąki
150 ml
mleka
20 g
cukru
1 op.
suszonych drożdży
3 szt.
żółtek
25 g
masła
120 g
ricotta
szczypta
soli
olej do smażenia
cukier puder/cukier waniliowy/cukier cynamonowy do obtoczenia
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Wszystkie składniki wyjmij z lodówki i pozostaw w pokojowej temperaturze na co najmniej 1 godzinę (wszystkie powinny mieć taką samą temperaturę, aby ciasto szybko i dobrze wyrosło).
  2. Do miski daj letnie mleko, cukier i drożdże. Wymieszaj ręką i odstaw na 5 minut.
  3. Do drugiej miski przesiej mąkę, dodaj żółtka, ricottę, rozpuszczone masło i szczyptę soli. Wymieszaj, dodaj zaczyn i wyrób gładkie ciasto, które pozostaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Jeśli chcesz aby ciasto wyrastało szybciej, możesz je włożyć do drugiej miski, którą napełnij ciepłą wodą. W ten sposób ciasto będzie w cieple i proces wyrastania przebiegnie szybciej.
  4. Z ciasta oddzielaj mniejsze kawałki, z których rękoma zrób wałeczki. Wałeczek zegnij w połowie i zapleć.
  5. Smaż na rozgrzanym oleju aż będą złociste a po usmażeniu ułóż na ręczniku papierowym.
  6. Następnie obtocz w cukrze pudrze, cukrze cynamonowym i cukrze waniliowym (albo wymieszaj wszystkie rodzaje i będziesz mieć połączenie tych trzech cukrów).
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz