NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Urodziny Przekąski Smażone serowe przekąski na jeden kęs
Smażone serowe przekąski na jeden kęs
Przepis Smażone serowe przekąski na jeden kęs
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Coś szybkiego, łatwego i smacznego. Co prawda nie jest to zbyt zdrowa przekąska, ale raz na jakiś czas nikomu nie zaszkodzi. Do ciasta będziesz potrzebować tylko jogurtu naturalnego, mąki tortowej, kawałek czerstwego pieczywa, troszkę mleka i przede wszystkim twardy ser, który się pięknie roztopi po usmażeniu. Ja dodałam jeszcze ser bałkański, drobno pokrojoną szynkę, oregano i ketchup. Ketchupu nie musisz w ogóle dodawać, albo możesz go zastąpić przecierem pomidorowym. Smażymy w gorącym oleju a po usmażeniu układamy na ręcznikach papierowych, aby pozbyć się nadmiaru oleju. Podawaj z różnymi sosami jako przekąskę na imprezie lub wieczorem przy oglądaniu dobrego filmu.

NajKasia    ·   28.12.2020

Smażone serowe przekąski na jeden kęs

Coś szybkiego, łatwego i smacznego. Co prawda nie jest to zbyt zdrowa przekąska, ale raz na jakiś czas nikomu nie zaszkodzi. Do ciasta będziesz potrzebować tylko jogurtu naturalnego, mąki tortowej, kawałek czerstwego pieczywa, troszkę mleka i przede wszystkim twardy ser, który się pięknie roztopi po usmażeniu. Ja dodałam jeszcze ser bałkański, drobno pokrojoną szynkę, oregano i ketchup. Ketchupu nie musisz w ogóle dodawać, albo możesz go zastąpić przecierem pomidorowym. Smażymy w gorącym oleju a po usmażeniu układamy na ręcznikach papierowych, aby pozbyć się nadmiaru oleju. Podawaj z różnymi sosami jako przekąskę na imprezie lub wieczorem przy oglądaniu dobrego filmu.

Składniki
1 szt.
jajek
200 ml
jogurtu naturalnego
400 g
maki tortowej
1 szt.
czerstwego pieczywa (np. kajzerka)
trochę
mleka
1 łyżeczka
soli
130 g
twardego sera (edamski, gouda, ..)
130 g
sera bałkańskiego
130 g
szynki
1 łyżka
oregano
3 łyżki
ketchupu
olej do smażenia
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Sery zetrzyj na tarce na grubych oczkach a szynkę drobno pokrój.
  2. Mąkę, jajka, czerstwą kajzerkę namoczoną w mleku, jogurt, sól, oregano i ketchup wymieszaj, dodaj starte na tarce sery i pokrojoną szynkę i ponownie wyrób z tego gładkie ciasto.
  3. Ciasto rozwałkuj na prostokąt i pokrój go na kwadraty, które kładź na rozgrzanym oleju i smaż na złoty kolor z obu stron. Usmażone ułóż na ręczniku papierowym aby się pozbyć nadmiaru oleju.
  4. Świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Smacznego!
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz