NajPrzepis.pl Mięso Mięso z kurczaka Smażone placki z kurczaka - delikatne i bardzo smaczne
Smażone placki z kurczaka - delikatne i bardzo smaczne
Przepis Smażone placki z kurczaka - delikatne i bardzo smaczne
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   16.5.2021

Smażone placki z kurczaka - delikatne i bardzo smaczne

Wszyscy znamy różne przepisy na piersi z kurczaka w sosie lub w formie różnych kotletów. To jest świetny przepis na chrupiące placuszki z mięsa drobiowego. Mięsa nie mielimy tylko kroimy na cienkie paseczki, które razem z jajkiem i majonezem tworzą jednolitą masę. Formujemy z niej placuszki i dajemy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju i smażymy aż będą złociste. Nie zapomnij dodać cebuli, która doskonale wzbogaca smak placków.

Składniki
piersi z kurczaka
cebula
sól, pieprz
jajko
majonez
mąka
olej roślinny
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Celowo nie podaję gramatury składników, każdy bierze tyle, ile porcji chce przygotować. Zwykle na jedną pierś z kurczaka bierze się pół cebuli, jedno jajko, łyżkę majonezu i łyżkę mąki.
  2. Piersi z kurczaka pokrój w paski, dodaj drobno pokrojoną cebulę i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Tak wymieszane mięso pozostaw na całą noc aby się marynowało.
  3. Jajko wymieszaj z majonezem i mąką i dodaj do mięsa. Wymieszaj a potem łyżką nakładaj na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu mniejsze placuszki. Smaż z obu stron aż będą złociste.
  4. Podawaj z sałatką warzywną, puree ziemniaczanym albo sałatką ziemniaczaną.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz