Smażone bułeczki z budyniem
Bułeczki z budyniem każdy zna pieczone w piekarniku. Spróbuj je jednak zrobić w stylu pączków. Jest to co prawda mniej zdrowa wersja ale znacznie smaczniejsza i od czasu do czasu można sobie pozwolić też na niezdrowe jedzenie.
ZDJĘCIE OD CIEBIE
SKŁADNIKI
Ciasto:
500 gmąki
30 gdrożdży
65 gcukru
250 mlletniego mleka
60 gmasła
1 szt. jajko + 1 żółtko
szczypta soli
2 łyżki rumu
skórka z 1/2 cytryny
olej do smażenia pączków
Krem:
500 mlmleka
2 opakowaniabudyniu waniliowego
4 łyżkicukru
125 gmasła
do smakurum
- W misce rozetrzyj drożdże z 1 łyżeczką cukru, dodaj 100 ml letniego mleka i 1 łyżkę mąki, wymieszaj i pozostaw w ciepłym miejscu aby powstał zaczyn. Trwa to około 15 minut.
- Do miski przesiej mąkę z solą, dodaj resztę cukru, startą skórkę z cytryny, jajko z żółtkiem, rum, resztę mleka i rozpuszczone masło (musi być letnie, nie ciepłe!). Drewnianą łyżką, rękoma lub za pomocą robota kuchennego wyrób gładkie, nieklejące się ciasto. Poprósz je mąką, przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 45 minut.
- Z wyrośniętego ciasta rozwałkuj na lekko posypanej mąką stolnicy płat o grubości 1-1,5 cm. Za pomocą szklanki wykrój kółeczka, przykryj je ściereczką i pozostaw na 20 minut do wyrośnięcia. W garnku rozgrzej olej.
- Pączki smaż w gorącym tłuszczu aż osiągną złoty kolor z jednej i z drugiej strony. Z garnka wyjmuj je na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Sklejaj kremem waniliowym. Krem: ugotuj budyń z 500 ml mleka, 2 opakowań budyniu i 4 łyżek cukru. gdy budyń ostygnie to w małych kawałkach dodawaj i miksuj 1/2 kostki masła, dolej rumu i daj do lodówki aby stężał.
Mój blog: Vaření a pečení s radostí
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Smažené pudinkáče.
Chcete si prečítať tento recept v slovenčine? Prezrite si Vyprážané pudingáče.
Möchtet ihr dieses Rezept auf Deutsch lesen? Schaut euch Berliner mit Vanillecreme an.
Magyarul is el szeretné olvasni a receptet? Látogasson el ide Pudinggal töltött fánk.
KOMENTARZE DO PRZEPISU