Słowackie knedle z powidłami i makiem

Przepis Słowackie knedle z powidłami i makiem

Dodał: NajKasia, 17.3.2022

Kategorie: Obiad, Pora dnia

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Przepis jest bardzo stary i na Słowacji jest przekazywany z pokolenia na pokolenie.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 17.3.2022

Kategorie: Obiad, Pora dnia

SKŁADNIKI

SKŁADNIKI NA 50 SZTUK:

900 gziemniaków
300 gmąki
1/4 łyżeczkisoli

Nadzienie:

400 gpowideł
300 gmielonego maku
cukru pudru

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Ciasto: Ziemniaki ze skórką ugotuj dzień wcześniej, obierz. Zetrzyj na tarce na małych oczkach, dodaj mąkę, sól, wyrób ciasto. Nie mieszaj zbyt długo, aby się nie kleiło. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj na grubość 3 mm, pokrój na prostokąty 6 x 12 cm.
  2. Do środka włóż małą łyżeczkę powideł śliwkowych, złóż na pół i dociśnij krawędzie widelcem, aby podczas gotowania się nie otwierały.
  3. Zagotuj wodę, którą posól i do której wkładaj knedle po 15 sztuk, wymieszaj i gotuj dopóki nie wypłyną na powierzchnię. Pozostaw jeszcze na chwilę w wodzie, aby ciasto nie było surowe a potem wyjmij. Natychmiast obtocz w mielonym maku i posyp cukrem pudrem. Smacznego!

Dziękujemy za zgodę na udostępnienie przepisu od świetnej
kucharki - Blažena Sadovska

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj