NajPrzepis.pl Pora dnia Obiad Słowackie knedle z powidłami i makiem
Słowackie knedle z powidłami i makiem
Przepis Słowackie knedle z powidłami i makiem
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Przepis jest bardzo stary i na Słowacji jest przekazywany z pokolenia na pokolenie.

NajKasia    ·   17.3.2022

Słowackie knedle z powidłami i makiem

Przepis jest bardzo stary i na Słowacji jest przekazywany z pokolenia na pokolenie.

Składniki

SKŁADNIKI NA 50 SZTUK:

900 g
ziemniaków
300 g
mąki
1/4 łyżeczki
soli

Nadzienie:

400 g
powideł
300 g
mielonego maku
cukru pudru
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Ciasto: Ziemniaki ze skórką ugotuj dzień wcześniej, obierz. Zetrzyj na tarce na małych oczkach, dodaj mąkę, sól, wyrób ciasto. Nie mieszaj zbyt długo, aby się nie kleiło. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj na grubość 3 mm, pokrój na prostokąty 6 x 12 cm.
  2. Do środka włóż małą łyżeczkę powideł śliwkowych, złóż na pół i dociśnij krawędzie widelcem, aby podczas gotowania się nie otwierały.
  3. Zagotuj wodę, którą posól i do której wkładaj knedle po 15 sztuk, wymieszaj i gotuj dopóki nie wypłyną na powierzchnię. Pozostaw jeszcze na chwilę w wodzie, aby ciasto nie było surowe a potem wyjmij. Natychmiast obtocz w mielonym maku i posyp cukrem pudrem. Smacznego!

Dziękujemy za zgodę na udostępnienie przepisu od świetnej
kucharki - Blažena Sadovska

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz