NajPrzepis.pl Pora dnia Obiad Słona rolada bez mąki
Słona rolada bez mąki
Przepis Słona rolada bez mąki

Słona rolada bez mąki. Smaczna, szybka i mało wymagająca. Gotowe delikatesy.

NajKasia    ·   11.3.2022

Słona rolada bez mąki

Słona rolada bez mąki. Smaczna, szybka i mało wymagająca. Gotowe delikatesy.

Składniki

Będziemy potrzebować:

1 szt.
kalafior
1 szt.
jajko
50 g
mozzarella
1/2 łyżeczki
soli
1/2 łyżeczki
oregano
1/4 łyżeczki
pieprzu

Nadzienie:

4 łyżk
przecieru pomidorowego
100 g
mozzarella
szynka, parówka, kiełbasa
twardy ser - gouda/parmezan
oregano
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Kalafior umyj, pokrój na mniejsze kawałki i w robocie kuchennym zmiksuj na gładko (do konsystencji kuskusu). Do głębszej patelni/garnka nalej wodę, posól i gdy woda wrze dodaj zmiksowany kalafior. Gotuj około 3-4 minut a następnie odcedź przez sitko. Poczekaj aż odcieknie (pomóż sobie łyżką, gnieć kalafior aby pozbyć się zbędnej wody).
  2. Odcedzony kalafior osusz jeszcze ściereczką. Dodaj jajko, startą mozzarellę i dobrze wymieszaj. Tak przygotowane ciasto kalafiorowe nałóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posyp oregano oraz pieprzem i piecz w piekarniku w temperaturze 220 stopni dokładnie przez 10 minut.
  3. Podczas gdy kalafiorowe ciasto się piecze, przygotuj wszystkie składniki na nadzienie. Ser zetrzyj, szynkę pokrój...
  4. Upieczone ciasto wyjmij z blaszki, nie usuwaj papieru i poczekaj aż trochę ostygnie. Posmaruj przecierem pomidorowym, posyp oregano i nałóż takie składniki jakie lubisz.
  5. Za pomocą papieru do pieczenia zroluj ciasto i usuń papier. Ostrym nożem pokrój roladę na kawałki i posyp startym parmezzannem i oregano. Daj do piekarnika na kolejne 12 minut. Upieczone wyjmij i podawaj. Smacznego!
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz