NajPrzepis.pl Słodkie ciasto Mozart
Słodkie ciasto Mozart
Przepis Słodkie ciasto Mozart
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   10.9.2021

Słodkie ciasto Mozart

Tym, którzy lubią orzechy z pewnością będzie smakowało to świetne ciasto. Mleczne nadzienie o smaku wanilii. Wierzch posypany mielonymi orzechami włoskimi. Po prostu pyszne! A jednocześnie tak łatwe do przygotowania, że moim zdaniem, poradzi sobie z nim każdy. Gotowe w pół godziny, jeśli nie liczy się czasu pieczenia :) A z blaszki zniknęło zanim jeszcze krem zdążył porządnie stężeć.

Składniki

Ciasto:

5 szt.
jajek
150 g
cukru
160 g
mąki
1 małe op.
proszku do pieczenia
200 ml
oleju
150 g
mielonych orzechów włoskich

Krem:

500 ml
mleka
200 g
cukru
2 op.
budyniu waniliowego
2 łyżki
skrobi kukurydzianej
250 g
masła
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Jajka zmiksuj z cukrem do osiągnięcia pianki i stopniowo dodaj olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia a na koniec również mielone orzechy włoskie.
  2. Tak przygotowane ciasto daj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni. Gdy widzisz, że ciasto zaczyna rosnąć, zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz około 25 minut.
  3. Upieczone i ostygnięte ciasto przetnij na pół.
  4. Przygotuj krem. Do mleka dodaj cukier i postaw je na ogniu. Następnie dodaj budynie w proszku i dokładnie wymieszaj aby nie mieć grudek. Dodaj również skrobię kukurydzianą i gotuj aż zgęstnieje.
  5. Masło zmiksuj do osiągnięcia pianki i łyżka po łyżce dodawaj ostygnięty budyń. Zmiksuj na kremową masę.
  6. Zacznij układać warstwy. Na jeden płat ciasta nałóż połowę nadzienia i przełóż go drugim płatem. Nałóż pozostały krem a wierzch ozdób mielonymi orzechami włoskimi. Pokrój na ładne kawałki i podawaj. Smacznego!

 

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz