Słodkie ciasto Mozart

Przepis Słodkie ciasto Mozart

Dodał: NajKasia, 10.9.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Tym, którzy lubią orzechy z pewnością będzie smakowało to świetne ciasto. Mleczne nadzienie o smaku wanilii. Wierzch posypany mielonymi orzechami włoskimi. Po prostu pyszne! A jednocześnie tak łatwe do przygotowania, że moim zdaniem, poradzi sobie z nim każdy. Gotowe w pół godziny, jeśli nie liczy się czasu pieczenia :) A z blaszki zniknęło zanim jeszcze krem zdążył porządnie stężeć.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 10.9.2021

Kategorie:

SKŁADNIKI

Ciasto:

5 szt.jajek
150 gcukru
160 gmąki
1 małe op.proszku do pieczenia
200 mloleju
150 gmielonych orzechów włoskich

Krem:

500 mlmleka
200 gcukru
2 op.budyniu waniliowego
2 łyżkiskrobi kukurydzianej
250 gmasła

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Jajka zmiksuj z cukrem do osiągnięcia pianki i stopniowo dodaj olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia a na koniec również mielone orzechy włoskie.
  2. Tak przygotowane ciasto daj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni. Gdy widzisz, że ciasto zaczyna rosnąć, zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz około 25 minut.
  3. Upieczone i ostygnięte ciasto przetnij na pół.
  4. Przygotuj krem. Do mleka dodaj cukier i postaw je na ogniu. Następnie dodaj budynie w proszku i dokładnie wymieszaj aby nie mieć grudek. Dodaj również skrobię kukurydzianą i gotuj aż zgęstnieje.
  5. Masło zmiksuj do osiągnięcia pianki i łyżka po łyżce dodawaj ostygnięty budyń. Zmiksuj na kremową masę.
  6. Zacznij układać warstwy. Na jeden płat ciasta nałóż połowę nadzienia i przełóż go drugim płatem. Nałóż pozostały krem a wierzch ozdób mielonymi orzechami włoskimi. Pokrój na ładne kawałki i podawaj. Smacznego!

 

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj