Śliwkowo-makowe ciasto mojej babci

Przepis Śliwkowo-makowe ciasto mojej babci

Dodał: NajKasia, 12.10.2021

Kategorie: Kołacze, Desery

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Proste i szybkie ciasto naszych babć. Z pewnością znasz to ciasto z innym nadzieniem - jabłkowym. Ja zrobiłam je z makiem i ze śliwkami. Jest bardzo soczyste i smaczne.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 12.10.2021

Kategorie: Kołacze, Desery

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Ciasto:

320 gmąki
1/2 małego op.proszku do pieczenia
szczytasoli
150 gcukru pudru
125 gmasła
1 szt.żółtko
7 łyżekmleka

Ponadto będziemy potrzebować:

700 ml słoik (1 szt.)kompotu śliwkowego

Nadzienie:

180 gmaku
80 gcukru pudru
1 op.cukru waniliwoego
1 łyżeczkacynamonu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Ze wszystkich składników na ciasto zrób jednolitą kulkę, którą podziel na dwie połowy. jedną część rozwałkuj na cieńszy płat, który ostrożnie za pomocą wałeczka do ciasta przełóż na posmarowaną tłuszczem i posypaną mąką blaszkę.
  2. Posmaruj nadzieniem (wymieszaj wszystkie potrzebne składniki), ułóż na nim odcedzone śliwki a na wierzchu połóż drugie ciasto. Wierzch nakłuj widelcem i włóż ciasto do piekarnika.
  3. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut.
  4. Ostygnięte ciasto posyp cukrem pudrem.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj