Ślimaki z budyniem waniliowym i jagodami

Przepis Ślimaki z budyniem waniliowym i jagodami

Dodał: NajKasia, 25.3.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Ślimaki z budyniem waniliowym i jagodami. Upiekłam je dzisiaj, żeby były na jutro na drugie śniadanie.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 25.3.2021

Kategorie:

SKŁADNIKI

Ciasto:

45 gmasła
125 mlmleka
0,5 opakowaniasuszonych drożdży
100 gcukru
300 gmąki
1 szt.jajko
szczyptasoli

Nadzienie:

400 mlmleka
1 op.budyniu waniliowego w proszku
3 łyżkicukru
120 gjagód

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Ze składników na ciasto wyrób rękoma ciasto. Lekko poprósz je mąką, przykryj ściereczką i pozostaw na około 1,5 godziny do wyrośnięcia.
  2. W międzyczasie ugotuj budyń - 350 ml mleka zagotuj a w pozostałej części wymieszaj budyń w proszku oraz cukier i wlej to do wrzącego mleka. Pozostaw do ostygnięcia.
  3. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na kształt prostokąta, posmaruj je ostygniętym budyniem, posyp jagodami, zwiń do kształtu rolady i pokrój a około 2 cm plastry - ślimaki. Ja układam je na rozłożone papierowe foremki do muffinek.
  4. Piecz w temperaturze 180 °C aż osiągną złoty kolor.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj