NajPrzepis.pl Ślimaki budyniowo-twarogowe
Ślimaki budyniowo-twarogowe
Przepis Ślimaki budyniowo-twarogowe

Ciasto jest bardzo smaczne, delikatne, leciutkie i miękkie nawet następnego dnia :) Byłam zachwycona, są doskonałe. Mieliśmy ochotę na jakieś ciasto drożdżowe i ostatecznie po długim szukaniu w mojej książce kucharskiej znalazłam ten przepis, którego wcześniej nawet nie próbowałam. Miałam przy tym przepisie dopisek, miękkie również następnego dnia, więc spróbowałam upiec z podwójnej ilości składników, abyśmy mieli jeszcze na jutro na śniadanie :) Są naprawdę miękkie, polecam.

NajKasia    ·   21.6.2021

Ślimaki budyniowo-twarogowe

Ciasto jest bardzo smaczne, delikatne, leciutkie i miękkie nawet następnego dnia :) Byłam zachwycona, są doskonałe. Mieliśmy ochotę na jakieś ciasto drożdżowe i ostatecznie po długim szukaniu w mojej książce kucharskiej znalazłam ten przepis, którego wcześniej nawet nie próbowałam. Miałam przy tym przepisie dopisek, miękkie również następnego dnia, więc spróbowałam upiec z podwójnej ilości składników, abyśmy mieli jeszcze na jutro na śniadanie :) Są naprawdę miękkie, polecam.

50 min.
Przygotowanie
30 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

500 g
mąki
300 ml
letniego mleka
2 szt.
żółtek
70 g
masła
70 g
cukru pudru
42 g
świeżych drożdży
szczypta
soli

Nadzienie:

350 ml
mleka
3 łyżki
cukru kryształ
1 szt.
budyń waniliowy w proszku
1 szt.
cukier waniliowy
250 g
twarogu bez grudek
do smaku
rodzynki
1 szt.
jajko (do posmarowania)
trochę
mleka
Sposób przepisu
Drukuj
50 min.
Przygotowanie
30 min.
Gotowanie
  1. Ciasto: z połowy letniego mleka, drożdży, odrobiny cukru i mąki zrób w naczyniu zaczyn, pozostaw aby pracował 10-15 minut. Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier puder, żółtka, szczyptę soli, miękkie masło, zaczyn oraz pozostałe mleko i wyrób z tego ciasto, które pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aby podwoiło swoją objętość. Mi wyrosło w ciągu 30 minut. Jeśli jest zbyt gęste to spokojnie możesz dodać jeszcze letniego mleka.
  2. Nadzienie: z mleka, cukru, cukru waniliowego i budyniu waniliowego w proszku ugotuj gęsty budyń, który pozostaw do ostygnięcia. Po ostygnięciu wymieszaj go z twarogiem, ja użyłam do tego ręcznego miksera elektrycznego.
  3. Po wyrośnięciu ciasto rozwałkuj na stolnicy na prostokąt o grubości około 5 mm, posmaruj nadzieniem, posyp rodzynkami i zroluj. Popraw aby walec miał wszędzie taką samą grubość i pokrój na kółeczka o grubości 2 cm. Mi wyszły 24 sztuki stosunkowo dużych ślimaków. (x2 z podwójnej ilości składników).
  4. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, z odstępami ponieważ ślimaki zwiększą swoją wielość. Posmaruj po wierzchu roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka. Pozostaw aby jeszcze wyrosły. Piecz w temperaturze 180°C 20-30 minut aż będą złociste. Po upieczeniu posyp cukrem pudrem. Dane są orientacyjne ponieważ każdy piekarnik piecze inaczej. Były fantastyczne, polecam spróbować! U nas jedli aż się kurzyło. Smacznego!

Dziękujemy za zgodę na udostępnienie od świetnej 
kucharki - Blažena Sadovská

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz