NajPrzepis.pl Serowe rogaliki
Serowe rogaliki
Przepis Serowe rogaliki

Domowe serowe rogaliki. Ciasto drożdżowe, do którego dodałam jogurt jest elastyczne i puszyste. Doskonały wybór na poczęstunek dla gości.

NajKasia    ·   16.1.2022

Serowe rogaliki

Domowe serowe rogaliki. Ciasto drożdżowe, do którego dodałam jogurt jest elastyczne i puszyste. Doskonały wybór na poczęstunek dla gości.

Składniki

Ciasto:

350 g
mąki z gładkiego przemiału
350 g
mąki pszennej ze średniego przemiału
40 g
świeżych drożdży
100 ml
mleka
100 ml
oleju
350 g
jogurtu naturalnego
2 szt.
jajka
1 łyżka
soli
1 łyżeczka
cukru

Ponadto będziemy potrzebować:

50 g
masła
250 g
twardego sera
1 szt.
jajko do posmarowania
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Mleko podgrzej, dodaj cukier i drożdże - przygotuj zaczyn.
  2. Pozostałe składniki na ciasto wymieszaj w misce, dodaj zaczyn i wyrób gładkie ciasto, które pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  3. Gdy ciasto jest przygotowane, podziel je na 6 takich samych części. Każdą część rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy do kształtu koła.
  4. 3 koła nałóż na siebie, każde koło posmaruj rozpuszczonym masłem i posyp tartym serem.
  5. Ostrym nożem koła pokrój na 6 trójkątów i każdy trójkąt zroluj do kształtu croissant-a (zacznij rolować od szerszej części).
  6. Croissanty ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni aż będą pięknie złociste. Wierzch croissantów posmaruj roztrzepanym jajkiem i możesz je jeszcze posypać tartym serem.
  7. Smacznego!
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz