NajPrzepis.pl Desery Kołacze Sernik Sernik z ciastem tartym na tarce
Sernik z ciastem tartym na tarce
Przepis Sernik z ciastem tartym na tarce
NajKasia    ·   18.10.2022

Sernik z ciastem tartym na tarce

Oryginalny przepis na doskonałe ciasto z twarogiem. Tradycyjna receptura, która na pewno Cię nie rozczaruje.

Składniki

Ciasto:

230 g
mąki
110 g
masła
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
2 łyżki
cukru
2 łyżki
mleka
2 łyżka
kakao

Nadzienie:

500 g
delikatnego twarogu
2
jajka
150 g
cukru pudru
1 łyżka
skrobi kukurydzianej
1 łyżka
cukru waniliowego
1 łyżka
skórki z cytryny
Sposób przepisu
Drukuj
  1. W misce wymieszaj proszek do pieczenia z mąką. Dodaj kakao, masło, cukier oraz mleko i ugnieć gładkie ciasto. Z otrzymanego ciasta uformuj kulki, które zawiń w folię i odłóż do lodówki na okolo jedną godzinę, aby ciasto było twardsze.
  2. W drugiej misce wymieszaj żółtka, cukier waniliowy, cukier puder, skórkę z cytryny oraz skrobię i mieszaj aż masa będzie gładka. W kolejnej misce ubij białka na sztywną pianę a następnie powoli wymieszaj je z masą twarogową.
  3. Ciasto wyjmij z lodówki i na tarce na dużych oczkach zetrzyj je do blaszki wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Nie zapomnij o równomiernym rozmieszczeniu ciasta na blaszce.
  4. Wlej na nie nadzienie twarogowe i zetrzyj na tarce drugą część ciasta.
  5. Piecz we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 175 stopni przez około 45-50 minut. Upieczone ciasto wyjmij i pozostaw do ostygnięcia.
  6. Ostygnięte ciasto pokrój na kawałki i podawaj.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz