NajPrzepis.pl Desery Kołacze Sernik z ciastem tartym na tarce
Sernik z ciastem tartym na tarce
Przepis Sernik z ciastem tartym na tarce
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   17.5.2022

Sernik z ciastem tartym na tarce

Prosty sernik z ciastem tartym na tarce. Jest bardzo lubiany dzięki temu, że wcale nie jest skomplikowany.

Składniki

Ciasto:

400 g
mąki
200 g
cukru pudru
250 g
masła
1 szt.
jajko
12 g
proszku do pieczenia
3 łyżki
kakao
2 łyżki
kwaśniej śmietany

Nadzienie:

750 g
twarogu
5 łyżek
cukru pudru
2 łyżki
kaszki dla dzieci
2 łyżki
kwaśniej śmietany
1 op.
cukru waniliowego
1/2 szt.
cytryna - skórka
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Wszystkie składniki do przygotowania ciasta oprócz kwaśnej śmietany wyrób w misce. W zależności od potrzeb dodaj śmietanę. Wyrobione ciasto podziel na dwie połowy. Jedną połowę włóż do lodówki a drugą do zamrażarki.
  2. Twaróg utrzyj z cukrem, kaszką dla dzieci, kwaśną śmietaną i cukrem waniliowym na jednolitą masę. Dodaj startą skórkę z cytryny i znowu wymieszaj.
  3. Ciasto z lodówki wyjmij i rozwałkuj go na blaszce, którą dokładnie wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką. Blaszka o wymiarach  25 x 35 cm. Nałóż nadzienie twarogowe i ładnie je wygładź.
  4. Wyjmij ciasto z zamrażarki i na tarce na dużych oczkach zetrzyj je na wierzch twarogowego nadzienia. Piecz we wcześniej rozgrzanym piekarniku. Piecz w temperaturze 200 stopni przez około 20-30 minut - obserwuj.

Źródło: Citromhab

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz