NajPrzepis.pl Desery Kołacze Sernik Sernik tarty na tarce
Sernik tarty na tarce
Przepis Sernik tarty na tarce
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   30.5.2023

Sernik tarty na tarce

W niedzielę mieliśmy pyszny obiad - rosół i kotlety z puree ziemniaczanym. Na deser upiekłam świetny sernik tarty na tarce. Chciałam dodać też świeże czereśnie, które zebraliśmy w sobotę ale w misce zostały już tylko trzy więc tym razem bez owoców.

40 min.
Przygotowanie
25 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

250 g
masła
400 g
mąki
400 g
cukru pudru
1 op
cukru waniliowego
1 szt.
żółtko
1/2 małego op.
proszku do pieczenia
3 łyżki
kakao

Nadzienie twarogowe:

3 op.
twarogu
250 g
cukru pudru
1 op.
cukru waniliowego
2 szt.
białek
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Ze wszystkich połączonych składników na ciasto wyrób kulkę.
  2. Daj do lodówki aby stężała. Ewentualnie, jeśli się spieszusz i chcesz mieć ciasto gotowe szybciej to daj je do zamrażarki.
  3. Następnie zetrzyj na tarce połowę ciasta na blaszkę (posmarowaną tłuszczem i posypaną mąką).
  4. Nałoż nadzienie twarogowe - twaróg wymieszaj z cukrem i ubitą pianą z białek.
  5. Drugą połowę ciasta zetrzyj na tarce na nadzienie twarogowe. Trzyj na dużych oczkach.
  6. Użyj raczej mniejszej blaszki (ja użyłam mniejszej więc ciasto wyszło trochę niższe dlatego mocno polecam mniejszą blaszke). Ciasto będzie wtedy wyższe.
    Piecz w temperaturze 180 stopni około 25 minut.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz