Sernik na kruchym cieście

Przepis Sernik na kruchym cieście
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Doskonałe kruchutkie ciasto, twarogowe nadzienie i marmolada, jaką lubisz. Najlepiej wybrać jakąś lekko kwaśną lub wyrazistą w smaku.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

SKŁADNIKI

Ciasto:

350 gmąki
200 gmasła lub margaryny
150 gcukru pudru
1 szt.jajko
1 op.proszku do pieczenia
3 łyżkimleka

Nadzienie:

500 gtwarogu
1 szt.jajko
100 gcukru pudru
1 łyżkaskrobi
1 op.cukru waniliowego

Oprócz tego:

marmoladado smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Składniki na ciasto wymieszaj, podziel na dwie części i każdą z nich rozwałkuj na wielkość blaszki. Ilość składników jest na mniejszą blaszkę. Połowę ciasta przełóż na posmarowaną tłuszczem i posypaną mąką blaszkę, posmaruj dżemem jaki lubisz, ja dałam truskawkowy ale możesz również użyć jakiegoś bardziej kwaśnego w smaku.
  2. Na ciasto posmarowane dżemem nałóż nadzienie zrobione z twarogu, który utrzyj z pozostałymi składnikami. Ja użyłam chudego twarogu ale jeśli ktoś nie musi liczyć kalorii to może również użyć tłustego.
  3. Przykryj drugim płatem ciasta, trochę nakłuj wykałaczką i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez około 25-30 minut.
  4. Po upieczeniu ozdób dowolnie, ja tylko posypałam cukrem pudrem.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj