NajPrzepis.pl Mięso Mięso wieprzowe Schab wieprzowy na groszku z puree ziemniaczanym
Schab wieprzowy na groszku z puree ziemniaczanym
Przepis Schab wieprzowy na groszku z puree ziemniaczanym
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Tradycyjne danie główne, które przygotowuję z różnego rodzaju warzywami. Czasami robię je z kukurydzą, teraz robiłam je z groszkiem a czasami robię też z zieloną fasolką. Wszystkie wersje nam smakują więc właściwie można powiedzieć, że to danie da się przygotować na trzy różne sposoby. I oczywiście nie zawsze podaję takie same dodatki. Zdarza się że robię to danie z ryżem jaśminowym, który uwielbiam. Ale najpierw trzeba go na sucho podsmażyć a dopiero później zalać wrzącą wodą. W ten sposób osiągniesz doskonały smak tego ryżu.

NajKasia    ·   25.5.2021

Schab wieprzowy na groszku z puree ziemniaczanym

Tradycyjne danie główne, które przygotowuję z różnego rodzaju warzywami. Czasami robię je z kukurydzą, teraz robiłam je z groszkiem a czasami robię też z zieloną fasolką. Wszystkie wersje nam smakują więc właściwie można powiedzieć, że to danie da się przygotować na trzy różne sposoby. I oczywiście nie zawsze podaję takie same dodatki. Zdarza się że robię to danie z ryżem jaśminowym, który uwielbiam. Ale najpierw trzeba go na sucho podsmażyć a dopiero później zalać wrzącą wodą. W ten sposób osiągniesz doskonały smak tego ryżu.

Składniki
6 plastrów
schabu wieprzowego
2 szt.
cebuli
odrobinka
oleju
sól, pieprz, słodka czerwona papryka
woda
groszek (świeży lub mrożony)
mąka do zagęszczenia
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Plastry mięsa rozbij tłuczkiem, posól, popieprz i posyp słodką czerwoną papryką.
  2. Na oleju podsmaż cebulkę i szybko na niej podpiecz przygotowane mięso.
  3. Podlej wodą i podduś aż będzie miękkie. Dodaj groszek i jeszcze pogotuj.
  4. Do garnka przelej przez sitko wodę z mąką aby nie zrobiły się grudki. Zagęść w zależności do potrzeb.
  5. Jako dodatek ugotuj doskonałe puree ziemniaczane, ale możesz podawać też z ryżem. Ja tym razem wybrałam puree z masełkiem.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz