NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Urodziny Sałatkowy słony tort - hit imprezy sylwestrowej
Sałatkowy słony tort - hit imprezy sylwestrowej
Przepis Sałatkowy słony tort - hit imprezy sylwestrowej
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   24.12.2021

Sałatkowy słony tort - hit imprezy sylwestrowej

Doskonały i prosty słony tort pełen kolorów. Wystarczy przygotować, pokroić i podawać na imprezie. Nadaje się na imprezy urodzinowe, na noworoczną imprezę sylwestrową a nawet jako poczęstunek na Wielkanoc. Nadzienie możesz wymyślić według własnych preferencji. Polecam wypróbować na wszystkie uroczyste okazje.

45 min.
Przygotowanie
20 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto szpinakowe:

400 g
mrożonego szpinaku
4 szt.
jajek
3 łyżki
mąki
do smaku
sól
do smaku
pieprz czarny
2 ząbki
czosnku

Nadzienie:

200 g
sera camembert
pęczek
pietruszki
50 g
majonezu
150 g
masła
1 szt.
cebula
2 szt.
papryka
50 g
szynki

Na wierzch:

300 g
tartego sera
do smaku
majonez
2 ząbki
czosnku
Ponadto potrzebujemy:
3 szt.
ugotowanych jajek
według potrzeb
chleb tostowy
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Przygotuj ciasto szpinakowe. Użyj mrożonego szpinaku lub puree ze świeżego szpinaku. Rozmroź i odlej nadmiar wody. Dodaj żółtka, wyciśnięty czosnek, mąkę, sól oraz pieprz i wymieszaj. Z białek i szczypty soli ubij pianę, którą stopniowo dodawaj do ciasta szpinakowego. Piecz w temperaturze 170 stopni przez 20 minut. Użyłam klasycznej dużej blaszki.
  2. Przygotuj nadzienie. Camembert, cebulę, pomidorki i szynkę oraz pietruszkę pokrój na mniejszą kosteczkę. Pozostałe składniki wymieszaj razem.
  3. Przygotuj wierzchnią część z tartego sera, który wymieszaj z majonezem tak, aby otrzymać gęstą masę. Dodaj wyciśnięte ząbki czosnku.
  4. Upieczone szpinakowe ciasto przekrój na pół i zacznij układać warstwy tortu. Zacznij od ciasta szpinakowego, na to daj połowę nadzienia, na całej powierzchni ułóż chleb tostowy, posmaruj drugą połową nadzienia a na tym połóż drugą część ciasta szpinakowego. Wierzch posmaruj pastą z tartego sera i majonezu. Na wierzchu ułóż jeszcze plasterki gotowanego jajka i posyp posiekaną pietruszką.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz