Sałatkowy słony tort - hit imprezy sylwestrowej

Przepis Sałatkowy słony tort - hit imprezy sylwestrowej
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Doskonały i prosty słony tort pełen kolorów. Wystarczy przygotować, pokroić i podawać na imprezie. Nadaje się na imprezy urodzinowe, na noworoczną imprezę sylwestrową a nawet jako poczęstunek na Wielkanoc. Nadzienie możesz wymyślić według własnych preferencji. Polecam wypróbować na wszystkie uroczyste okazje.

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Ciasto szpinakowe:

400 gmrożonego szpinaku
4 szt.jajek
3 łyżkimąki
do smakusól
do smakupieprz czarny
2 ząbkiczosnku

Nadzienie:

200 gsera camembert
pęczekpietruszki
50 gmajonezu
150 gmasła
1 szt.cebula
2 szt.papryka
50 gszynki

Na wierzch:

300 gtartego sera
do smakumajonez
2 ząbkiczosnku
Ponadto potrzebujemy:
3 szt.ugotowanych jajek
według potrzebchleb tostowy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Przygotuj ciasto szpinakowe. Użyj mrożonego szpinaku lub puree ze świeżego szpinaku. Rozmroź i odlej nadmiar wody. Dodaj żółtka, wyciśnięty czosnek, mąkę, sól oraz pieprz i wymieszaj. Z białek i szczypty soli ubij pianę, którą stopniowo dodawaj do ciasta szpinakowego. Piecz w temperaturze 170 stopni przez 20 minut. Użyłam klasycznej dużej blaszki.
  2. Przygotuj nadzienie. Camembert, cebulę, pomidorki i szynkę oraz pietruszkę pokrój na mniejszą kosteczkę. Pozostałe składniki wymieszaj razem.
  3. Przygotuj wierzchnią część z tartego sera, który wymieszaj z majonezem tak, aby otrzymać gęstą masę. Dodaj wyciśnięte ząbki czosnku.
  4. Upieczone szpinakowe ciasto przekrój na pół i zacznij układać warstwy tortu. Zacznij od ciasta szpinakowego, na to daj połowę nadzienia, na całej powierzchni ułóż chleb tostowy, posmaruj drugą połową nadzienia a na tym połóż drugą część ciasta szpinakowego. Wierzch posmaruj pastą z tartego sera i majonezu. Na wierzchu ułóż jeszcze plasterki gotowanego jajka i posyp posiekaną pietruszką.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj