Sałatka warstwowa z przepisu od Nadii

Sałatka warstwowa z przepisu od Nadii

Dodał: NajKasia, 1.1.2022

Kategorie: Sałatki

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Wiem, że ta miska ze zdjęcia jest trochę niepraktyczna, ale nie wiedziałam, do czego dać tę sałatkę, aby było choć trochę widać poszczególne warstwy... potem wszystko i tak się razem pomiesza.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 1.1.2022

Kategorie: Sałatki

SKŁADNIKI

1 słoikkonserwowego selera w zalewie słodko-kwaśnej (350 g)
1 większa puszka kukurydzy konserwowej Bonduelle Gold (400 g)
1 puszkaananasów (400 g)
1 szt.średnio duży por
250 gwysokiej jakości szynki
4 szt.jajek ugotowanych na twardo
250 gtwardego sera
200 gśmietankowego jogurtu naturalnego
250 gmajonezu
1 łyżkamusztardy dijon
sól i pieprz do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Seler, kukurydzę i ananasa odcedź na sitku (każde oddzielnie).
  2. Ananas pokrój na mniejsze kawałki, szynkę w kostkę a por na cienkie kółeczka. Ser zetrzyj na tarce na małych oczkach. Ugotowane jajka pokrój na plasterki.
  3. W misce wymieszaj jogurt, majonez, musztardę i do smaku posól i popieprz.
  4. Zacznij układać warstwy. Do odpowiedniego naczynia daj na dno seler, kukurydzę, por, ananasa, szynkę, mieszankę majonezu, ser a na koniec również jajka.
  5. Przykryj folią i pozostaw na 12 godzin w lodówce.
  6. Potem wszystko wymieszaj i podawaj jako samodzielne danie lub np. ze świeżym pieczywem. Doskonale nadaje się również jako dodatek do grillowanego mięsa, do pieczeni albo do kotletów.

Autor: Naďa I. (Rebeka)

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj