Sałatka warstwowa z przepisu od Nadii
Wiem, że ta miska ze zdjęcia jest trochę niepraktyczna, ale nie wiedziałam, do czego dać tę sałatkę, aby było choć trochę widać poszczególne warstwy... potem wszystko i tak się razem pomiesza.
ZDJĘCIE OD CIEBIE
SKŁADNIKI
1 słoikkonserwowego selera w zalewie słodko-kwaśnej (350 g)
1 większa puszka kukurydzy konserwowej Bonduelle Gold (400 g)
1 puszkaananasów (400 g)
1 szt.średnio duży por
250 gwysokiej jakości szynki
4 szt.jajek ugotowanych na twardo
250 gtwardego sera
200 gśmietankowego jogurtu naturalnego
250 gmajonezu
1 łyżkamusztardy dijon
sól i pieprz do smaku
- Seler, kukurydzę i ananasa odcedź na sitku (każde oddzielnie).
- Ananas pokrój na mniejsze kawałki, szynkę w kostkę a por na cienkie kółeczka. Ser zetrzyj na tarce na małych oczkach. Ugotowane jajka pokrój na plasterki.
- W misce wymieszaj jogurt, majonez, musztardę i do smaku posól i popieprz.
- Zacznij układać warstwy. Do odpowiedniego naczynia daj na dno seler, kukurydzę, por, ananasa, szynkę, mieszankę majonezu, ser a na koniec również jajka.
- Przykryj folią i pozostaw na 12 godzin w lodówce.
- Potem wszystko wymieszaj i podawaj jako samodzielne danie lub np. ze świeżym pieczywem. Doskonale nadaje się również jako dodatek do grillowanego mięsa, do pieczeni albo do kotletów.
Autor: Naďa I. (Rebeka)
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Vrstvený salát od Nadi.
Chcete si prečítať tento recept v slovenčine? Prezrite si Vrstvený šalát od Nadi.
Möchtet ihr dieses Rezept auf Deutsch lesen? Schaut euch Schichtsalat von Nadja an.
Magyarul is el szeretné olvasni a receptet? Látogasson el ide Rebeka réteges salátája.
KOMENTARZE DO PRZEPISU